Gå till innehållet

Hur onanerar man?

12.01.2022 klo 15:43 - Producerat av Befolkningsförbundet
Man kan tillfredsställa sig själv (onanera, masturbera) på många olika sätt och genom att prova sig fram kan var och en hitta det sättet som känns bäst. Ifall du tycker att det hela känns obehagligt på något sätt kan du också låta bli.

Det kanske vanligaste, men inte enda, sättet att onanera är att smeka sitt könsorgan. Ollonet och klitoris är fyllda med känsliga nervtrådar. Därför kan man få sexuell njutning av att till exempel föra förhuden fram och tillbaka över ollonet eller massera klitoris med fingrarna. Du kan också stimulera ditt kön och området runt mellangården genom att trycka eller gnida dig till exempel mot en kudde eller en madrass.

Kroppen har också andra erogena zoner som är sköna och upphetsande att beröra. Sådana är till exempel brösten, magen, låren, områden kring analöppningen och mellangården, nacken och testiklarna. Du kan gå på upptäcktsfärd i din egen kropp för att hitta de ställen som ger tillfredsställelse och sexuell njutning när du berör dem.

När du masturberar kan du också ta hjälp av duschen, glidmedel och olika inre föreställningar. Glidmedlet ger en lite annan känsla och skyddar slemhinnorna mot skavsår. I svenska UMO:s artikel kan du läsa mer om glidmedel.

Reservera en sådan tid och plats för solosex att du inte stör andra och inte heller själv blir störd.

Det finns också olika sexhjälpmedel eller sexleksaker som du kan använda för att onanera. De säljs i erotikaffärer och kan beställas från nätbutiker som säljer sexhjälpmedel. Du kan också använda föremål eller saker som du har hemma, men var noga med att de är ofarliga att använda. Du behöver givetvis inte använda hjälpmedel när du masturberar men de kan ge stimulans eller omväxling för den som vill ha det. Läs mer om sexhjälpmedel i vår artikel om sexleksaker (på finska)

Fantasier med anknytning till sex – sexuella fantasier – ökar ofta lusten och upphetsningen när man onanerar. De är också lätta att använda när man har sex med en partner. Utöver sin egen fantasi kan man utnyttja till exempel bilder, böcker och filmer för att öka upphetsningen och den sexuella lusten.

Uppdaterad 8.3.2023

Skribenter: Experter inom Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...