Gå till innehållet

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att skydda och bli skyddad

28.11.2022 klo 14:07 - Producerat av Befolkningsförbundet
I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är mänskliga rättigheter och tillhör alla. Var och en är också skyldig att respektera andras sexuella rättigheter.

Den tredje sexuella rättigheten är rätten att skydda och bli skyddad.

Rätten att skydda och bli skyddad innebär att var och en har rätt till kroppslig självbestämmanderätt. Var och en har rätt att skyddas mot sexuellt våld och könsrelaterat våld samt att få hjälp och stöd om man har utsatts för sexuellt våld.

Samtycket står i centrum för denna rätt. Samtycke är något som behövs i alla sexuella handlingar. Samtycke innebär att de som har sex har en gemensam förståelse för vilka sexuella handlingar som utförs, om de utförs. Samtycke krävs för varje sexuell handling. Sex utan samtycke är våld. Det är till exempel viktigt att komma ihåg att även om den ena är beredd att kyssas betyder det inte att hen t.ex. är beredd att klä av sig.

Växelverkan är viktigast för att säkerställa samtycket och för att skapa en trygg och njutningsfull miljö. Det är viktigt att fråga och berätta om, lyssna på och respektera sina egna och andras gränser. Man kan be om samtycke till exempel genom att fråga den andra om hen vill kyssas.  Känns det bra? Får jag röra dig? Vad gillar du?

Det är bra att komma ihåg att även kondomanvändning, eller användning av anda preventivmedel, under sex är en central del föra att tillgodose denna rättighet. Att ta bort kondomen mitt under ett samlag utan den andras samtycke är fel och bryter mot den andra personens sexuella rättigheter.

Var och en har rätt att sätta sina egna gränser samt en skyldighet att respektera andras sexuella gränser och de önskemål och viljor som hänger ihop med dem. Om du har upplevt sexuellt våld, var inte vara ensam. Sök hjälp och prata med en yrkesutbildad person.

Uppdaterad 15.03.2023

 

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...