Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet -sarja: Oikeus suojella ja tulla suojelluksi

02.05.2022 klo 11:25 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalioikeudet -sarjassa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta ja avataan tarkemmin mitä ne tarkoittavat. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kuuluvat kaikille. Jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalioikeuksia.

Kolmas seksuaalioikeus on oikeus suojella ja tulla suojelluksi.

Oikeus suojella ja tulla suojelluksi tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus keholliseen itsemääräämisoikeuteen. Jokaisella on oikeus tulla suojelluksi seksuaaliväkivallalta ja sukupuolistuneelta väkivallalta sekä saada apua ja tukea, jos on kohdannut seksuaaliväkivaltaa.

Suostumus on tämän oikeuden keskiössä. Suostumus on asia mitä tarvitaan kaikissa seksuaalisissa teoissa. Suostumus tarkoittaa sitä, että seksiä tekevillä on yhteinen ymmärrys siitä, millaisia seksuaalisia tekoja tehdään, jos niitä tehdään. Jokaisen seksitekoon tarvitaan suostumus. Seksi ilman suostumusta on väkivaltaa. On esimerkiksi tärkeää muistaa, että vaikka toinen on valmis suutelemaan se ei tarkoita sitä, että hän on valmis riisumaan vaatteensa. Täältä voit lukea lisää suostumuksesta. 

Vuorovaikutus on tärkeintä suostumuksen varmistamiseksi sekä turvallisen ja nautinnollisen ympäristön luomiseksi. On tärkeää kysyä, kertoa, kuunnella ja kunnioittaa omia ja toisten rajoja. Suostumusta voi kysyä esimerkiksi kysymällä toiselta, voinko suudella sinua?  Tuntuuko tämä hyvältä? Saanko koskettaa sinua? Mistä sinä tykkäät?

On hyvä muistaa, että myös kondomin käyttö seksin aikana on keskeinen osa tämän oikeuden toteutumista. Kondomin ottaminen pois kesken yhdynnän ilman toisen suostumusta on väärin ja rikkoo toisen ihmisen seksuaalioikeuksia. Täältä voit lukea lisää siitä, saako kondomin ottaa pois kesken seksin ilman toisen lupaa. 

Jokaisella on oikeus asettaa omat rajansa sekä velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalisia rajoja ja siihen liittyviä haluja ja toiveita. Mikäli olet kohdannut seksuaaliväkivaltaa, älä jää yksin. Hae apua ja keskustele asiasta ammattilaisen kanssa. Täältä voit lukea lisää siitä, miten toimia, jos seksuaalista itsemääräämisoikeuttasi on loukattu. 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nettiluento nuorille: Omat rajat ja niistä kommunikoiminen

Nettiluennolla harjoitellaan omien rajojen tunnistamista ja omista rajoista kommunikoimista. Mitä "omat rajat" tarkoittaa? Mitä tekemistä rajoilla...

Poikien Puhelimen PIPPELIVISAILU!

Kikkeli, kalu, kulli ja niin edelleen - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vuodesta toiseen penis puhututtaa Poikien Puhelimen päivystyspalveluissa....

Voiko seksuaalisuutta haavoittavasta kokemuksesta toipua?

Vaikean kokemuksen ja hankalien tunteiden keskellä voi tuntua siltä, ettei tilanteesta voi selvitä. Kaikenlaisista seksuaalisuutta haavoittavista...