Gå till innehållet

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att påverka

28.11.2022 klo 14:31 - Producerat av Befolkningsförbundet
I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är mänskliga rättigheter och tillhör alla. Var och en är också skyldig att respektera andras sexuella rättigheter.

Den sjunde sexuella rättigheten är rätten att påverka.

Var och en har rätt att delta i och påverka beslutsfattandet som gäller den egna sexualiteten.  Detta innebär att var och en har rätt att påverka frågor som gäller den egna sexualiteten. Var och en har rätt till sexualundervisning och till exempel att bli hörda när olika tjänster planeras eller produceras.

Att påverka beslutsfattandet som gäller sexualitet innebär till exempel att var och en har rätt att säga sin åsikt om de frågor och beslut som påverkar den egna sexualiteten. Denna rätt gäller även minderåriga unga.

Var och en har rätt att bli hörd och påverka bland annat i frågor som gäller den egna sexuella hälsan. Var och en bestämmer själv till exempel vilket preventivmedel hen vill använda.

Man kan påverka på många olika sätt. Ingrip i mobbning eller trakasserier i skolan. Tala frimodigt om dina sexuella rättigheter. Kräv en förändring i skolan om du upptäcker missförhållanden. Finns det till exempel könsneutrala toaletter i din skola? Ta reda på dina rättigheter och lär dig. Genom att vara medveten om dina rättigheter kan du också kräva att de förverkligas!

Uppdaterad 15.03.2023

 

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...