Gå till innehållet

Hur väljer jag rätt storlek på kondomen?

28.11.2022 klo 11:20 - Producerat av Befolkningsförbundet
Precis som penisar, finns det lyckligtvis också kondomer i många olika storlekar och modeller. Om provkondomen som du fått från skolan eller någon annanstans inte sitter bekvämt lönar det sig att prova en annan slags kondom. När du väljer kondom är penisens tjocklek viktigare än dess längd.

Vid valet av kondom är det viktigast att börja med att granska sin egen penis. Det lönar sig att mäta penisens omkrets på det tjockaste stället när penisen är i erektion. Du kan göra det antingen med ett mjukt måttband eller till exempel med ett snöre som du sen mäter med en vanlig linjal.

Du får reda på vilken kondomstorlek som passar dig genom att jämföra den egna penisens omkrets med en storlekstabell för kondomer. Olika kondomtillverkare och nätbutiker som säljer kondomer har egna storlekstabeller, men man kan till exempel börja med den här storlekstabellen.

De vanligaste kondomerna är tillverkade av latex, dvs. naturgummi, som är ett mycket elastiskt material. Därför lönar det sig att välja en kondom med mindre omkrets än den egna penisen omkrets. Den nominella bredd som ofta anges på kondompaketen får du genom att dela kondomens omkrets med två.

Det finns också olika kondommodeller – precis som penisar

Utöver penisens tjocklek lönar det sig också att ungefärligt bedöma modellen på den egna penisen: Är den någorlunda jämntjock överallt eller är änden av penisen, dvs. ollonet, betydligt tjockare än skaftet? Om penisen är ungefär jämntjock lönar det sig att utgå från raka kondomer. Om ollonet däremot är betydligt tjockare än penisskaftet, lönar det sig att prova en kondom som till sin modell är bredare vid ollonet. En tredje kondommodell som är vanlig, är en anatomiskt formad kondom, den är som snävast just nedanför ollonet. För en del sitter den här modellen bäst och känns lämpligast och för en del känns en rak kondom eller en kondom som blir bredare vid ollonet bäst.

Om det känns svårt att trä på en kondom lönar det sig att prova en annan kondommodell.

Det är viktigt att komma ihåg att alla anvisningar och tabeller endast är riktgivande. En kondom av rätt storlek och modell hittar man till slut endast genom att prova. När det känns bekvämt att trä kondomen på penisen, när kondomen känns lagom tajt och när den hålls bra på plats är den av lämplig storlek.

Om det på butikshyllan inte finns kondomer av lämplig storlek lönar det sig att fortsätta leta i nätbutiker som säljer kondomer och som har bredare sortiment av olika kondomer för penisar av olika storlek.

Förutom kondomer tillverkade av latex finns även latexfria kondomer tillverkade av plast som lämpar sig för latexallergiker. Dessutom finns det kondomer som placeras i slidan/ändtarmen (s.k. kvinnokondom) och som kan användas med penisar av olika storlek.
Vid oralsex i snippan eller analområdet lönar det sig att använda ett färdigt oralsexskydd eller göra en slicklapp av en kondom genom att klippa den med längden.

Uppdaterad 14.03.2023

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till hälsovårdstjänster ämnade för den sexuella hälsan

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...