Siirry sisältöön

Miten valitsen oikeankokoisen kondomin?

19.05.2021 klo 14:15 - Tuottanut Väestöliitto
Niin kuin peniksiä, myös kondomeja on onneksi monen kokoisia ja mallisia. Jos koulusta tai muualta saatu näytekondomi ei istu mukavasti, kannattaa lähteä kokeilemaan muunlaisia. Kondomin valinnassa peniksen paksuus on olennaisempaa kuin sen pituus.

Tärkeintä kondomin valinnassa on lähteä liikkeelle oman peniksen tutkailusta. Peniksestä kannattaa mitata sen ympärysmitta varren paksuimmasta kohdasta silloin, kun penis on erektiossa. Voit tehdä sen joko pehmeällä mittanauhalla tai esimerkiksi narunpätkällä, jonka mittaat sitten tavallisella viivoittimella.

Itselle sopivan kondomikoon saat selville vertaamalla oman peniksen ympärysmittaa kondomien kokotaulukkoon. Eri kondomivalmistajilla ja kondomeita myyvillä verkkokaupoilla on omia kokotaulukoitaan, mutta esimerkiksi tästä kokotaulukosta voi hyvin lähteä liikkeelle.

Valitse kondomi, jonka ympärysmitta on hieman peniksen ympärysmittaa pienempi. Kondomipaketissa ilmoitetun kondomin nimellisleveyden saat jakamalla kondomin ympärysmitan kahdella.

Yleisimmin kondomit on valmistettu lateksista eli luonnonkumista, joka on hyvin joustava materiaali. Siksi kondomin ympärysmitta kannattaa valita aina pienemmäksi kuin oman peniksen ympärysmitta on. Kondomipaketeissa usein ilmoitetun nimellislevyden saat jakamalla kondomin ympärysmitan kahdella.

Kondomeja on myös eri mallisia – ihan niin kuin peniksiäkin

Peniksen paksuuden lisäksi kannattaa silmämääräisesti arvioida oman peniksen mallia: onko se jokseenkin tasaisen paksu kaikkialta vai onko peniksen pää eli terska selvästi vartta paksumpi. Mikäli penis on suunnilleen tasaisen paksu, kannattaa kondomin valinnassa lähteä liikkeelle suoranmallisista kondomeista. Jos taas terska on selvästi paksumpi kuin peniksen varsi, kannattaa aloittaa kokeilu kondomista, joka on malliltaan terskasta leveämpi kuin muualta. Kolmas yleinen malli on ns. anatomisesti muotoiltu kondomi, joka on tiukimmillaan juuri terskan alapuolelta. Osalla tämä malli istuu parhaiten ja tuntuu sopivimmalta, osalla taas suora tai terskasta levenevä.

Jos kondomin asettaminen tuntuu hankalalta, kannattaa kokeilla malliltaan toisenlaista kondomia.

On tärkeää muistaa, että kaikki ohjeet ja taulukot ovat vain suuntaa antavia. Oikeankokoinen ja -mallinen kondomi löytyy lopulta vain sovittamalla. Kun kondomi rullautuu peniksen päälle mukavasti, tuntuu sopivan napakalta, peittää peniksen kokonaisuudessaan ja pysyy hyvin paikoillaan, se on sopivankokoinen.

Mikäli kaupan hyllyltä ei löydy sopivan kokoista kondomia, kannattaa jatkaa etsintöjä kondomeja myyvistä verkkokaupoista, joissa on laajemmat valikoimat erilaisia kondomeja eri kokoisille peniksille.

Lateksista valmistettujen kondomien lisäksi on olemassa myös lateksittomia, muovista valmistettuja kondomeja, jotka sopivat lateksiallergisille sekä uusimpana hartsista valmistetut kondomit, jotka muotoutuvat peniksen päälle lämmön vaikutuksesta.  Lisäksi on olemassa emättimeen/peräsuoleen asetettavia kondomeja (ns. naisten kondomi), joka sopii eri kokoisten penisten kanssa käytettäväksi.
Suuseksissä, jota annetaan pimpille tai peräaukon seudulle, kannattaa käyttää joko valmista suuseksisuojaa tai leikata sellainen itse kondomista. Suuseksisuojasta voit lukea lisää täältä. 

Artikkelia päivitetty 19.7.2023

Nuorten palveluiden asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...