Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet -sarja: Oikeus yksityisyyteen

02.05.2022 klo 13:15 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalioikeudet -sarjassa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta ja avataan tarkemmin mitä ne tarkoittavat. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kuuluvat kaikille. Jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalioikeuksia.

Kuudes seksuaalioikeus on oikeus yksityisyyteen.

Tämä seksuaalioikeus tarkoittaa, että kaikilla on oikeus tehdä itse päätöksiä omaan seksuaalisuuteensa liittyen. Jokaisella on oikeus päättää mitä, minkä verran ja kenelle kertoo seksuaalisuudestaan. Jokaisella on myös oikeus päättää, minkälaisia kuvia ja sisältöjä itsestä jaetaan julkisesti.

On jokaisen oma päätös, mitä omasta seksuaalisuudestaan muille kertoo. Seksuaalisuus on jokaisen täysin oma asia, eikä kukaan toinen voi sanella mitä yksilön tulee seksuaalisuudestaan muille kertoa tai jakaa. On esimerkiksi jokaisen itsensä päätettävissä, kenelle ja miten haluaa kertoa esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisestaan tai haluaako kertoa siitä lainkaan. Jokaisella on lupa suojella omaa yksityisyyttään.

Ketään ei saa painostaa, kiristää tai manipuloida kertomaan tietoja omasta seksuaalisuudestaan, vaan kertomisen tulee aina perustua vapaaehtoisuuteen. Kukaan ei myöskään ole velkaa tietoja itsestään tai seksuaalisuudestaan muille ihmisille.

On hyvä muistaa, että sellaiset tiedot, joilla on merkitystä seksikumppanin seksuaaliterveyden kannalta, tulee kuitenkin kertoa seksikumppanille. Esimerkiksi seksitautitartunnasta tulee kertoa seksikumppanille, mikäli on olemassa mahdollisuus, että se voi tai on voinut tarttua häneen. Kertoa pitää siksi, että seksikumppani voi tarvittaessa hakeutua testeihin ja saada hoitoa mahdolliseen seksitautitartuntaan.

Koska jokaisella on oikeus päättää, minkälaisia kuvia ja sisältöjä itsestä jaetaan julkisesti, ei toisista ihmisistä saa postata kuvia someen tai nettiin ilman kyseisen henkilön lupaa. Muistathan siis aina kysyä luvan, jos aiot postata sellaisen kuvan, jossa näkyy muita ihmisiä. Seksuaalioikeuksien tulee toteutua myös sosiaalisessa mediassa. Täältä voit lukea lisää siitä, miten seksistä voi puhua somessa. 

Oikeus yksityisyyteen kattaa myös sen, että jokaisella on oikeus ja toisaalta velvollisuus toteuttaa seksuaalisia tekoja omassa rauhassa, niin että kukaan toinen ei joudu tahtomattaan osalliseksi seksuaalisiin tekoihin. Usein nuoret pohtivat, onko esimerkiksi koulussa ok itsetyydyttää. On hyvä muistaa, että itsetyydytykselle tulisi aina varata rauhallinen ja yksityinen hetki, jolloin ei tule häirinneeksi muita.

Päivitetty 21.4.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...