Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet -sarja: Oikeus omaan seksuaalisuuteen

02.05.2022 10:42 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalioikeudet -sarjassa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta ja avataan tarkemmin mitä ne tarkoittavat. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kuuluvat kaikille. Jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalioikeuksia.

Ensimmäinen seksuaalioikeus on oikeus omaan seksuaalisuuteen.

Jokaisella on oikeus omaan seksuaalisuuteen. Seksuaalisuus on ihmisen perusominaisuus, jota ei voi erottaa muusta ihmisenä olemisesta. Kaikilla ihmisillä on oikeus tuntea seksuaalista halua, fantasioida ja kokea seksuaalista nautintoa sekä määritellä ja ilmaista seksuaalinen suuntautumisensa ja sukupuolensa haluamallaan tavalla. Seksuaalisuuteen liittyvien oikeuksien toteutuminen vahvistaa yksilön identiteettiä ja itsetuntoa.

Yksinkertaistettuna voidaan ajatella, että seksuaalisuus on sitä mitä olemme. Seksuaalisuus on yksilöllistä, moninaista ja kehittyy läpi elämän. Seksuaalisuus on sekä kehollista, että mielellistä. Se on yksilön voimavara ja hyvinvoinnin perusta. Seksuaalisuuteen voi kuulua nautintoa ja oman seksuaali-identiteetin etsimistä. Seksuaalisuutta voi myös ilmaista monin eri tavoin, kuten esimeriksi erilaisten tekojen avulla, ajatuksin, uskomuksin ja arvoin. Täältä voit lukea lisää seksuaalisuudesta.  

Seksuaali-identiteetin löytäminen on keskeistä oman seksuaalisuuden kannalta ja usein myös yksilön itsetunnon merkittävä osa. Jokaisella on oikeus omaan seksuaali-identiteettiinsä ja lupa ilmaista sitä toivomallaan tavalla. Seksuaali-identiteetti sisältää eri ulottuvuuksia kuten esimerkiksi omien seksuaalisten tarpeiden tunnistamisen, seksuaalisen suuntautumisen ja seksuaaliset mieltymykset, seksuaaliset arvot ja oman seksuaalisuuden ilmaisun tavat. Näihin liittyy vahvasti myös oikeus nauttia seksuaalisuudesta. Keskeisimpiä seksuaalisen nautinnon mahdollistavia tekijöitä ovat muun muassa itsemääräämisoikeus, suostumus, turvallisuus, luottamus ja mahdollisuus puhua avoimesti omasta seksuaalisuudestaan.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus chat 13.4.2023

Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen? Tervetuloa endometrioosin,...

Testaa medialukutaitosi seksistä!

Seksistä tarjotaan monenlaista tietoa mediassa, ja omaa kykyä arvioida tiedon luotettavuutta voi kehittää! Tunnistatko, minkälaiseen tietoon voi...