Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet -sarja: Oikeus näkyä

02.05.2022 12:39 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalioikeudet -sarjassa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta ja avataan tarkemmin mitä ne tarkoittavat. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kuuluvat kaikille. Jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalioikeuksia.

Viides seksuaalioikeus on oikeus näkyä.

Oikeus näkyä tarkoittaa sitä, että kaikilla on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi juuri sellaisena kuin on, riippumatta esimerkiksi yksilön ulkoisista ominaisuuksista, seksuaalisesta suuntautumisesta, taustasta tai iästä.  Jokaisella on oikeus ilmaista seksuaalisuuttaan, sukupuoltaan, seksuaalista suuntautumistaan haluamallaan tavalla.

Oikeus näkyä kattaa myös oikeuden ilmaista omia mielipiteitään. Oikeus ilmaista mielipiteensä ei kuitenkaan oikeuta loukkaamaan toista ihmistä.

Yhteiskunta koostuu erilaisista ihmisistä ja jokaisella on oikeus olla juuri sellaisia kuin olemme. Keskeinen osa ihmisen hyvinvoinnin toteutumista on se, että jokainen tulee hyväksytyksi ja nähdyksi omana itsenään. Tämä seksuaalioikeus pyrkii varmistamaan, että jokainen voi esimerkiksi pukeutua ja ilmaista itseään toivomallaan tavalla. Kaikilla on oikeus olla turvassa seksuaaliselta ja sukupuoleen kohdistuvalta syrjinnältä, häirinnältä ja väkivallalta.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus chat 13.4.2023

Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen? Tervetuloa endometrioosin,...

Testaa medialukutaitosi seksistä!

Seksistä tarjotaan monenlaista tietoa mediassa, ja omaa kykyä arvioida tiedon luotettavuutta voi kehittää! Tunnistatko, minkälaiseen tietoon voi...