Siirry sisältöön

Miten seksistä voi puhua somessa?

05.05.2021 klo 13:42 - Tuottanut Väestöliitto
Jokaisella on oikeus rajata sitä, mitä asioita haluaa itsestään jakaa somessa. Omat ja seksikumppanin rajat ovat tärkeitä tunnistaa, ja niitä tulee kunnioittaa.

Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat usein hyvin intiimejä ja herkkiä. Seksistä puhuminen somessa on tosi ok, niin kauan kuin muistaa kunnioittaa omia ja mahdollisen seksikumppanin rajoja. Puolisosta, seksikumppanista, exästä tai aiemmista seksikokemuksista ei ole sallittua kirjoittaa, kertoa tai postata mitään sellaista someen, mihin ei ole hänen suostumustaan. Seksikokemuksista somessa puhuessa on siis tärkeää olla tarkkana sen suhteen, ettei kerro luvatta mitään sellaista, mistä seksikumppanin voisi tunnistaa.

On hienoa, että seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät keskustelu tulee myös somessa monimuotoisemmin esiin ja yhä useammalla on mahdollisuus osallistua seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviin keskusteluihin. Erilaista aktivismia ja edellä käymistä tarvitaan, jotta ahtaat lokerot saadaan murrettua. Somessa seksiin ja seksuaalisuuteen voi saada myös vertaistukea ja tietoa. On hyvä olla kuitenkin lähdekriittinen ja muistaa, että kaikki sosiaalisessa mediassa esitetty ei vastaa todellisuutta. Jokaisella on myös oikeus päättää, haluaako puhua seksistä somessa tai osallistua siihen liittyvään keskusteluun. Osallistuminen tai osallistumatta jättäminen ovat molemmat yhtä ok.

Kirjesalaisuutta tulee kunnioittaa

On tosi tärkeää muistaa, että yksityisten viestien lukeminen luvatta tai niiden sisällön näyttäminen ulkopuoliselle on kirjesalaisuuden rikkomista ja Suomen rikoslaissa rangaistavaksi määritelty teko.
Intiimien kuvien tai videoiden näyttäminen seksikumppanista, puolisosta tai exästä ilman tämän lupaa ei ole ok, toisesta ihmisestä ei saa myöskään julkaista kuvia someen ilman hänen lupaansa. Yksityisiksi tarkoitettujen seksivideoiden tai kuvien levittämistä ilman lupaa tutkitaan yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä tai kunnianloukkauksena. Täältä voit lukea lisää siitä mitä on kostoporno.

Somessa sisällöt leviävät nopeasti

On hyvä muistaa, että nettiin laitettu sisältö jää nettiin. Vaikka itse poistaisi postaamansa sisällön, se ei välttämättä poistu netistä ikinä. Somessa sisällön leviämistä on vaikea tai jopa mahdotonta rajata ja tietylle yleisölle tarkoitettu sisältö voi levitä hyvinkin nopeasti muillekin. Siksi onkin hyvä miettiä tarkkaan, mitä haluaa itsestään seksiin tai seksuaalisuuteen liittyen jakaa somessa.

Itseään on lupa suojella. Seksistä tai seksuaalisuudesta ei tarvitse puhua somessa, tai jakaa mitään sellaista itsestään mikä ei tunnu sinusta hyvältä. Omasta yksityisyydestä on sallittua ja suotavaakin pitää kiinni. Seurustelu- tai seksisuhteen asiat eivät myöskään kuulu muille kuin asianomaisille itselleen.
Somen käyttöön voi liittyä seurustelusuhteissa myös joitain erimielisyyksiä. Täältä voit lukea miten sosiaalinen media voi aiheuttaa riitaa seurustelusuhteissa.

Voit tulla juttelemaan aiheesta myös seksuaalineuvontachattiin, joka löytyy täältä. 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kannattaako vanhempien kanssa puhua seksuaalisuudestaan?

Jokainen saa itse päättää, minkä verran ja kenelle haluaa omasta seksuaalisuudestaan kertoa. Tämä pätee myös vanhempiin, eli et ole...

Miten kondomia käytetään?

Suomeksi tekstitetty kondomin käyttöohje kertoo, miten kondomipakkaus avataan, miten kondomi asetetaan paikalleen ja otetaan pois ja miten kondomi...

Miten tulla ulos kaapista porukoille?

Päätös kertoa seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä pohdinnoistasi on sinun. Seksuaalisen suuntautumisen pohdinnoista voi kertoa harkitusti...