Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet -sarja: Oikeus seksuaaliterveyspalveluihin

02.05.2022 klo 11:33 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalioikeudet -sarjassa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta ja avataan tarkemmin mitä ne tarkoittavat. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kuuluvat kaikille. Jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalioikeuksia.

Neljäs seksuaalioikeus on oikeus seksuaaliterveyspalveluihin.

Oikeuteen saada laadukkaita seksuaaliterveyspalveluita kuuluu mahdollisuus saada seksuaalisuuteen liittyvää neuvontaa ja hoitoa, mikä pitää sisällään myös seksuaali-identiteettiin ja seksuaalisiin suhteisiin liittyvän neuvonnan ja tuen. Lisäksi tämä oikeus sisältää oikeuden ehkäisyn käyttöön, turvalliseen synnytykseen, lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoon, seksitautien hoitoon ja ehkäisyyn sekä turvalliseen aborttiin.

Kaikilla tulee olla oikeus suojata itsensä suunnittelemattomilta raskauksilta ja seksitaudeilta. Tämä toteutuu muun muassa laadukkaan ja luotettavan ehkäisyn avulla. Erilaisista ehkäisymenetelmistä on oikeus saada tietoa, jotta jokainen voi halutessaan valita itselleen sopivan ehkäisymenetelmän. Ehkäisystä voi keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Muistathan, että kondomi (ja suuseksisuoja) on ainoa ehkäisymenetelmä, mikä suojaa seksitaudeilta. Mikäli epäilet seksitautia tai sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, käy rohkeasti seksitautitesteissä. Seksitaudit voivat usein olla oireettomia. Seksitaudit voivat tarttua myös suuseksin välityksellä, joten kondomin tai suuseksisuojan käyttö suuseksissä on tärkeää muistaa. Kondomeja voi ostaa esimerkiksi ruokakaupoista. Täältä voit lukea lisää kondomin käytöstä.  Suuseksisuojia on saatavilla apteekeista ja verkkokaupoista, mutta voit myös askarrella itse kondomista suuseksisuojan. Katso ohjeet suuseksisuojan tekemiseen kondomista videolta täältä. Seksuaaliterveydestä huolehtiminen on omasta hyvinvoinnista huolehtimista.

 

Päivitetty 21.04.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Miten voin toteuttaa BDSM-sessiota turvallisesti?  

BDSM:ää voi toteuttaa monella eri tavalla. BDSM:n turvallisuutta voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ehkä tunnetuin turvallisuusperiaate on...

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.