Siirry sisältöön

Miten ottaa puheeksi kondomin käyttö seksikumppanin kanssa?

13.08.2021 klo 12:05 - Tuottanut Väestöliitto
On tavallista, että kondomin käyttö voi jännittää erityisesti ensimmäisillä seksikerroilla uuden seksikumppanin kanssa. Toisinaan voi tuntua hankalalta myös ottaa puheeksi kondomin käyttö. Usein kondomin käyttäminen ja sen puheeksi ottaminen kuitenkin helpottuvat ajan ja harjoituksen kanssa.

Kondomin käyttö on tärkeää, sillä se suojaa seksitaudeilta ja ei -toivotulta raskaudelta. Kondomin käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen omassa rauhassa. Kun kondomi on itselle tuttu jo entuudestaan, on helpompi ottaa sen käyttö myös puheeksi seksikumppanin kanssa.

Puhumaan voi opetella

Ehkäisystä ja kondomin käytöstä puhuminen voi toisinaan tuntua hankalalta, nololta tai tunnelmaa latistavana. Sen ääneen sanominen, että tästä puhuminen jännittää tai tuntuu kiusalliselta, voi helpottaa. On tärkeää muistaa, että ehkäisyn käyttäminen kertoo arvostuksesta itseä ja seksikumppania kohtaan. Ehkäisyn käyttäminen on hyvän tyypin merkki.

Ehkäisystä ja kondomin käytöstä voi olla helpompi puhua sopivassa ja rauhallisessa hetkessä jo ennen varsinaista seksitilannetta. Kukaan ei ole ajatustenlukija ja olettaminen voi johtaa väärinymmärryksiin. Seksikumppanilta tulisikin kysyä miten ehkäisystä huolehditaan.

Ottamalla puheeksi kondomin käytön osoitat olevasi kiinnostunut omasta ja toisen hyvinvoinnista. Ehkäisy on yhteinen asia ja se on kaikkien seksiin osallistuvien vastuulla.

Jokainen löytää juuri itselle sopivan tavan ottaa kondomin käyttö puheeksi, tärkeintä on ilmaista toiselle, että toivoo ehkäisyä käytettävän. Usein kondomin käytöstä ja seksistä puhuminen helpottuu ajan ja harjoituksen myötä. Täältä voit lukea vielä lisää siitä, miten puhua seksistä kumppanin kanssa.

Mitä jos kondomi haittaa nautintoa?

Kondomin käytöstä puhuminen voi tuntua haastavalta myös, jos sen käyttö haittaa nautintoa. Joskus kondomi voi haitata nautintoa, jos kondomi on vääränkokoinen tai -mallinen tai aiheuttaa allergiaa. Kondomi voi myös heikentää tuntoa. Kaikissa näissä tapauksissa kannattaa etsiä itselle paremmin sopiva kumi. Täältä voit lukea lisää siitä, miten valita oikeankokoinen kondomi.  Kondomin kanssa kannattaa aina käyttää vesipohjaista liukkaria. Täältä saat puolestaan lisätietoja siitä, mitä tehdä jos kondomi haittaa nautintoa. Yleensä seksi kondomin kanssa on kuitenkin nautinnollisempaa, koska ei tarvitse jännittää, että seksistä olisi ikäviä seurauksia.

Päivitetty 15.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...