Gå till innehållet

Hur prata om användning av kondom med en sexpartner?

28.11.2022 klo 12:53 - Producerat av Befolkningsförbundet
Det är normalt att känna sig nervös inför att använda kondom, särskilt under de första gångerna man har sex med en ny partner. Ibland kan det också kännas svårt att prata om kondomanvändning. Ofta blir det lättare att prata om kondomanvändning och sex med tiden och med hjälp av övning.

Det är viktigt att använda kondom eftersom den skyddar mot både könssjukdomar och icke-önskade graviditeter. Det är bra att på förhand öva på att använda kondom i lugn och ro. När kondomen redan är bekant för en själv är det lättare att föra den på tal med en sexpartner.

Man kan lära sig att prata om det

Det kan ibland kännas besvärligt eller pinsamt att prata om preventivmedel och kondomanvändning, eller så kan det kännas som att det förstör stämningen. Det kan kännas lättare om man säger högt att det känns nervöst eller pinsamt att prata om det här. Det är viktigt att komma ihåg att användning av preventivmedel vittnar om att man uppskattar både sig själv och sin sexpartner. Användning av preventivmedel är tecken på en bra typ.

Det kan vara lättare att tala om preventivmedel och kondomanvändning under en lämplig och lugn stund redan före den egentliga sexsituationen. Ingen är tankeläsare och att anta något kan leda till missförstånd. Därför är det viktigt att fråga av sin sexpartner eller -partners hur man ska tillförse preventivmedel.

Genom att ta upp användningen av kondom visar du att du är intresserad av ditt eget och din partners välbefinnande. Preventivmedel är en gemensam sak och alla som deltar i sexet ansvarar för det.

Var och en hittar ett lämpligt sätt för sig att föra kondomen på tal. Det viktigaste är att uttrycka till den andra att man önskar använda preventivmedel. Ofta blir det lättare att prata om kondomer och sex med tiden och med hjälp av övning.

Tänk om kondomen stör njutningen?

Att prata om kondomanvändning kan även kännas svårt om kondomen upplevs störa njutningen. Ibland kan kondomen störa njutningen om den är av fel storlek eller modell eller orsakar allergi. Kondomen kan också försämra känseln. I alla dessa fall lönar det sig att hitta en kondom som passar bättre. Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt storlek på kondomen (på finska).  Med kondom lönar det sig alltid att använda vattenbaserat glidmedel. Här finns mer information om vad du ska göra om kondomen stör njutningen (på finska). Sex med kondom är i allmänhet ändå mer njutningsfullt eftersom man inte behöver vara nervös för att sexet skulle få tråkiga följder.

Uppdaterad 14.03.2023

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till hälsovårdstjänster ämnade för den sexuella hälsan

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att synas

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt till integritet

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...