Siirry sisältöön

Millainen on hyvä ystävä?

18.10.2018 klo 12:35 - Tuottanut Väestöliitto
Ystävyys on molemminpuolista ja tasa-arvoista. Ketään ei voi pakottaa olemaan ystävä, mutta on tärkeää tulla kaikkien kanssa toimeen. Ystävyydessä on tärkeää, että molemmat haluavat olla toistensa kanssa. Onkin tärkeää miettiä, millainen on hyvä ystävä ja mikä tekee juuri sinusta hyvän ystävän.

Kaveri, joka saa sinut nauramaan, jonka kanssa voit olla oma itsesi, mutta johon myös luotat, on varmasti hyvä ystävä. Kaveri, joka kohtelee sinua kurjasti, jonka vuoksi joudut usein ongelmiin ja joka kertoo salaisuutesi muille, ei täytä välttämättä hyvän ystävän kriteereitä.

Hyvässä ystävyydessä saa näyttää myös negatiiviset tunteensa. Toisinaan myös ystävien kesken tulee riitoja ja erimielisyyksiä. Ne voivat olla ahdistavia ja aiheuttaa paljon huolta. Riidat eivät yleensä ole vaarallisia ja niistä voi seurata jopa jotain hyvää. Merkitystä on sillä, miten riidellään ja miten riidat sovitaan.

Erityisesti nuoruudessa ystävien mielipidettä saatetaan arvostaa enemmän kuin lähiaikuisten. Silloin kun ystävän kanssa on hyvä olla, hän tuo iloa ja naurua elämääsi ja saat olla hänen seurassaan oma itsesi.

Ystäviä, kuten rakkauttakaan, ei voi ostaa tavaralla tai rahalla.

Kuten kaikissa muissakin ihmissuhteissa, myös ystävyydessä luottamus on tärkeää. Joskus ystävä voi kertoa salaisuuden, joka saa sinut huolestumaan ja hämmentymään. Jos olet huolissasi ystävän hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta, asiasta pitää kertoa myös luotettavalle aikuisille. Joskus tällaiset salaisuudet voivat käydä liian raskaaksi taakaksi myös ystävälle. Voitte yhdessä miettiä, miten voit olla ystäväsi tukena ja miten kerrotte asiasta yhdessä aikuisille, kuten huoltajille, terveydenhoitajalle, lääkärille tai poliisille.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 16.6.2023

Aihealueet:  Ihmissuhteet

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kahden kulttuurin perheiden päivystyschat | Advice & Support Chat for Intercultural Families

Päivystyschat on tarkoitettu kahden kulttuurin pareille, perheille ja perhesuhteissa oleville. Chatissa voit anonyymisti keskustella ja kysyä neuvoa...

Deittailun viisi vaihetta

Deittisovellukset helpottavat parinetsintää. Deittisovelluksessa voit selata läpi lukemattomia kuvia ja profiileja. Sitten joku kiinnittää...

POIKAST I Ystävyys

Toistaiseksi viimeisen Poikastin ottaa haltuun juontaja Eevert kavereineen. Voiko tyttö ja poika olla pelkästään kavereita? Mitä eroa on...