Siirry sisältöön

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

20.02.2024 klo 09:52 - Kirjoittanut Nina Kauppinen , perheneuvoja, pari- ja perhepsykoterapeutti ja työnohjaaja , Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään kadonnutta yhteyttä uudelleen eloon!

Haluan takaisin sen vanhan tyypin, johon rakastuin. Tämän lauseen kuulen usein perheneuvojan työssäni. Puoliso, jonka kanssa on elänyt pitkään ja elää tässä hetkessä, voi tuntua jopa entisen vastakohdalta.

Olo voi tuntua huijatulta. Iloinen ja rento, parisuhteeseen satsaava puoliso on muuttunut kireän suorittavaksi vanhemmaksi, jonka mielestä et osaa tehdä mitään oikein. Huomaavainen, keskustelukykyinen ja urheilullinen puoliso on vaihtunut sohvalla väsyneenä makaavaksi kotitöiden välttelijäksi ja tympeäksi mököttäjäksi.

Alkusuhteen tarinasta löytyy yleensä johtolanka siihen, mikä toi parin yhteen ja mikä pitää heitä yhdessä nyt ja jatkossa.

Muistatko miltä tuntuu, juopua kesäyönä, hölmöstä rakkaudesta? Kastella jalat heinikossa, suudella poikaa aidan takana, siellä missä nokkoset lakastuu” lauletaan Skandinavian Music Groupin ihanassa biisissä Hölmö rakkaus. Joskus parit oikein hätkähtävät kysyessäni mihin he ihastuivat tai rakastuivat toisissaan. Jotkut eivät pysty palauttamaan aikaa mieleensä, kun taas useat muistavat sen hyvin tarkkaan.

Parhaimmillaan eteeni maalaillaan tarina, joka saa jopa eroa pohtivan parin silmät loistamaan, vartalon rentoutumaan ja keskinäisen kontaktin elämään. Alkuaikojen kevyen leijuva olo ja yhdessä olemisen helppous palautuvat elävästi mieleen. Ihana muisto on tehokkaasti hautautunut valvottujen öiden, stressin ja surujen alle, mutta se on siellä! Alkusuhteen tarinasta löytyy yleensä johtolanka siihen, mikä toi parin yhteen ja mikä pitää heitä yhdessä nyt ja jatkossa.

Onneksi suhteen kukoistuksen palaset, onnen ja yhteyden tunteet, ovat löydettävissä uudelleen! Epäkohdista puhumisen sijaan voimme välillä lähteä positiivisesta näkökulmasta lisäämään hyvää – lihottamaan ja kasvattamaan sitä.

  • Varatkaa mahdollisimman paljon aikaa leppoisaan yhdessäoloon. Laittakaa pienet lapset hoitoon käyttäen rohkeasti verkostoja, tämä parisuhdetta vahvistava hetki on myös heidän hyväkseen! Olkaa toisillenne puolisoita, asettukaa ihanaan “lapsista vastuuttomaan” olotilaan.
  • Avatkaa varastoon tai ylähyllylle haudatut muistolaatikot, valokuva-albumit ja vanhat tiedostot tietokoneelta. Katselkaa yhdessä valokuvia, lukekaa toisillenne lähetettyjä sähköposteja tai kirjeitä. Ihmetelkää päiväkirjamerkintöjä tai toisillenne annettuja lahjoja.
  • Muistelkaa ensitapaamisen hetkeä ja seurustelun alkua, kertokaa toisillenne mikä teki vaikutuksen silloin. Välttäkää epäedullista vertailua nykyhetkeen, nyt ei puhuta siitä. Jos vanhat myönteiset havainnot pitävät yhä paikkansa, se on ehdottomasti kerrottava! Katsokaa toisianne silmiin muistellessanne ensihetkiä.
  • Kuunnelkaa teille yhdessä tärkeää musiikkia, jutelkaa musiikin herättämistä tunnemuistoista ja tanssikaa vaikka hitaita, jos oikein innostutte.
  • Tehkää yhdessä jotain mukavaa, jota teitte suhteen alussa. Käykää lenkillä, teatterissa tai aamiaisella kahvilassa kiireettömästä hetkestä nauttien.
  • Järjestäkää arkeenne kahdenkeskisiä kohtaamisia, parisuhde ei lämpene tai pysy itsestään lämpimänä! Aikaa järjestyy, jos sitä halutaan ottaa, nämä hetket ovat yhtä tärkeitä kuin lääkäriajat! Aina ei tarvitse lähteä pois kotoa, sopivia hetkiä löytyy vähitellen myös spontaanisti arjen keskellä.

Kun olette saaneet elämäänne tarpeeksi tunneyhteyttä vahvistavia hetkiä, pystytte todennäköisesti keskustelemaan myös hankalista asioista aivan eri tavalla. Suhteen vaikeina aikoina muisto alkuajoista ja muista hyvistä hetkistä muodostavat lämpöisen turvapaikan, jonne voi palata mielessään voimaantumaan.

Nyt on aika hypätä rohkeasti pois yksinpärjääjän roolista etsimällä tukea, lohtua ja iloa puolisosta. Ihminen tarvitsee toista ihmistä, sen myöntäminen ei ole heikkoutta vaan vahvuutta!

Parisuhteen uutta kevättä toivoen,

Nina Kauppinen

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?

Uusperheiden StepApp-valmennukset® Keski-Uudellamaalla

Viiden viikon maksuton StepApp-valmennus® tarjoaa tietoa, tukea ja työkaluja uuspareille esimerkiksi bio- ja bonusvanhemmuuteen, uusparisuhteeseen...