Siirry sisältöön

Mitä tehdä, kun kohtaa kiusaamista?

15.10.2018 klo 17:38 - Tuottanut Väestöliitto
Kiusaaminen tuottaa aina mielipahaa kiusatulle ja sillä voi olla myös kauaskantoiset vaikutukset kiusatun hyvinvoinnille. Kiusaaminen on aina väärin ja epäkunnioittavaa käytöstä, jota ei ansaitse kukaan.

Miten tunnistaa kiusaamisen?

Kiusaaminen voi olla suoraa, kuten nimittelyä ja haukkumista, toisen tavaroiden hajottamista tai varastamista tai jopa väkivaltaista käyttäytymistä kiusattua kohtaan. Kiusaamista voi tapahtua niin kasvokkain kuin esimerkiksi netin tai kännykän välityksellä.

Epäsuoraa kiusaamista on vaikeampi havaita. Tällaista on esimerkiksi ikävien tai perättömien juorujen levittäminen, selän takana pahan puhuminen, kiusatun syrjiminen ja porukasta ulkopuolelle jättäminen tai anonyymiset puhelut ja viestit . Sekin on kiusaamista, että sallii kiusaamisen tapahtua, vaikka itse ei siihen aktiivisesti osallistuisikaan. Kiusaamisesta vaikeneminen ylläpitää kiusaamista, ja voi jopa joskus tuntua kiusatulle jopa pahemmalta, kun itse kiusaaminen. Sillä ei ole merkitystä, miten kiusataan vaan se, miltä se kiusatusta tuntuu. Kiusatun kokemus tilanteesta on tärkein pohja, kun arvioidaan onko kiusaamista tapahtunut.

Kiusaaja voi tavoitella kiusaamisella muiden hyväksyntää tai arvostusta kaveripiirissä. On myös mahdollista, että kiusaajaa itseään on aiemmin kiusattu. Oli syy mikä tahansa, on syytä miettiä miksi kiusaa ja miltä itsestä tuntuisi, jos joutuisi kiusatuksi.

Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syytä

Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syytä, vaan syyt kiusaamiselle johtuvat aina kiusaajasta itsestään ja ne voivat olla moninaisia. Esimerkiksi kiusaajalla voi olla paha olo, jota hän yrittää purkaa kiusaamisella. Monille voi myös olla korkea kynnys puuttua kiusaamiseen, peläten että itse joutuu kiusatuksi.

Avun pyytäminen ei ole koskaan kyvyttömyyttä puolustaa itseään, vaan osoitus rohkeudesta ja hyvästä itsetunnosta.

Jos koet, että sinua tai kaveriasi kiusataan, puhu asiasta vanhemmillesi, kouluterveydenhoitajalle, koulukuraattorille tai jollekin muulle turvalliseksi kokemallesi aikuiselle. Kiusaamistapausten selvittäminen on aina aikuisen vastuulla. Myös jos itse huomaat kiusaavasi, kannattaa rohkeasti ottaa asian puheeksi turvallisen aikuisen kanssa. Joskus voi erehtyä, ja omista mokista voi oppia sekä kehittyä.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 16.6.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?