Siirry sisältöön

Ystävyyttä kannattaa arvostaa

18.10.2018 klo 12:39 - Tuottanut Väestöliitto
Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa. Ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa kaikilla osaamillaan tavoilla. Ystävää tarvitaan jakamaan elämään liittyviä iloja ja suruja. Ystävä saattaa olla melkeinpä hengenpelastaja, kun tuntuu, että koko muu maailma on itseä vastaan.

On koulu-, koti- ja lapsuusajan ystäviä, mummola- tai mökkikavereita. Erilaisia ystäviä nähdään erilaisissa paikoissa. Joitakin kavereita nähdään vain koulussa, toisia nähdään joka päivä tai pari kertaa vuodessa. Joidenkin kanssa ollaan ystäviä netissä, eikä heitä välttämättä koskaan tavata kasvokkain.

Ystävyyssuhteissa opetellaan taitoja, jotka ovat tärkeitä myös muissa läheisissä ihmissuhteissa. Ystävien kanssa harjoitellaan luottamusta, yhdessä olemista, ristiriitojen ratkaisemista ja toisen huomioimista. Ystävyyssuhteista on myös pidettävä huolta. On tärkeää tehdä yhdessä asioita, keskustella ja pitää lupauksista kiinni.

Ystävyystaitoja opetellaan läpi elämän.

Ystäväpiirissä voi tapahtua muutoksia ja esimerkiksi kaverit vaihtua. Joskus ystävyys hiipuu kokonaan. Se voi tuntua pahalta, mutta joissakin tilanteissa se on väistämätöntä. Toisaalta ystäviä voi saada myös lisää. On tavallista, että joskus hiipunut ystävyys löytyykin myöhemmin elämässä uudelleen.

Ystävät ja seura yleensä vaikuttaa jokaiseen monelle tavalla. Joskus ystävät saavat päähän tehdä asioita, jotka eivät tunnu itsestä järkevältä. Silloin kannattaa kuunnella itseä ja toimia sen mukaan, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Ystävyyteen kuuluu myös erilaisten mielipiteiden kunnioittaminen.

Jokainen meistä on erilainen. Kaikki eivät viihdy isossa ryhmässä. On tärkeää, että löydät oman paikkasi yhteisössä. Ystäviä ja kavereita ei tarvitse olla paljon. Yksikin hyvä ystävä voi korvata monta kaveria. Ystäväpiirin laajuus ei kerro siitä, minkälainen on ihmisenä. Jos koet itsesi yksinäiseksi, puhu asiasta vanhemmillesi, kouluterveydenhoitajalle, koulun kuraattorille tai jollekin muulle turvalliseksi kokemallesi aikuiselle.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Ihmissuhteet

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kokemus kohtaa uteliaisuuden - miten luonnossa seikkailu tukee lapsen ja isovanhemman suhdetta?

Millainen isovanhempi sinä olet? Tuntuuko roolisi sinulle sopivalta, entä miten isovanhemmuuden luonne on muuttunut vuosien ja vuosikymmenten...

Ero -podcast

Nuorten aikuisten erot – mistä ne johtuvat, mitä tunteita ne aiheuttavat ja miten erosta pääsee yli? Väestöliiton psykoterapeutti Heli...

Rakentava vuorovaikutus - Hanna Savanna

Kipua sairastavalla ja läheisillä voi olla kokemuksia siitä, että heitä ei ymmärretä. Miten omista tunteistaan ja tarpeistaan voisi kertoa...