Siirry sisältöön

Ystävyyttä kannattaa arvostaa

18.10.2018 klo 12:39 - Tuottanut Väestöliitto
Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa. Ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa kaikilla osaamillaan tavoilla. Ystävää tarvitaan jakamaan elämään liittyviä iloja ja suruja. Ystävä saattaa olla melkeinpä hengenpelastaja, kun tuntuu, että koko muu maailma on itseä vastaan.

On koulu-, koti- ja lapsuusajan ystäviä, mummola- tai mökkikavereita. Erilaisia ystäviä nähdään erilaisissa paikoissa. Joitakin kavereita nähdään vain koulussa, toisia nähdään joka päivä tai pari kertaa vuodessa. Joidenkin kanssa ollaan ystäviä netissä, eikä heitä välttämättä koskaan tavata kasvokkain.

Ystävyyssuhteissa opetellaan taitoja, jotka ovat tärkeitä myös muissa läheisissä ihmissuhteissa. Ystävien kanssa harjoitellaan luottamusta, yhdessä olemista, ristiriitojen ratkaisemista ja toisen huomioimista. Ystävyyssuhteista on myös pidettävä huolta. On tärkeää tehdä yhdessä asioita, keskustella ja pitää lupauksista kiinni.

Ystävyystaitoja opetellaan läpi elämän.

Ystäväpiirissä voi tapahtua muutoksia ja esimerkiksi kaverit vaihtua. Joskus ystävyys hiipuu kokonaan. Se voi tuntua pahalta, mutta joissakin tilanteissa se on väistämätöntä. Toisaalta ystäviä voi saada myös lisää. On tavallista, että joskus hiipunut ystävyys löytyykin myöhemmin elämässä uudelleen.

Ystävät ja seura yleensä vaikuttaa jokaiseen monelle tavalla. Joskus ystävät saavat päähän tehdä asioita, jotka eivät tunnu itsestä järkevältä. Silloin kannattaa kuunnella itseä ja toimia sen mukaan, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Ystävyyteen kuuluu myös erilaisten mielipiteiden kunnioittaminen.

Jokainen meistä on erilainen. Kaikki eivät viihdy isossa ryhmässä. On tärkeää, että löydät oman paikkasi yhteisössä. Ystäviä ja kavereita ei tarvitse olla paljon. Yksikin hyvä ystävä voi korvata monta kaveria. Ystäväpiirin laajuus ei kerro siitä, minkälainen on ihmisenä. Jos koet itsesi yksinäiseksi, puhu asiasta vanhemmillesi, kouluterveydenhoitajalle, koulun kuraattorille tai jollekin muulle turvalliseksi kokemallesi aikuiselle.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Ihmissuhteet

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Deittailun viisi vaihetta

Deittisovellukset helpottavat parinetsintää. Deittisovelluksessa voit selata läpi lukemattomia kuvia ja profiileja. Sitten joku kiinnittää...

POIKAST I Ystävyys

Toistaiseksi viimeisen Poikastin ottaa haltuun juontaja Eevert kavereineen. Voiko tyttö ja poika olla pelkästään kavereita? Mitä eroa on...

Miten abortti voi vaikuttaa intiimiin ihmissuhteeseen?

Suomessa tehdään vuosittain noin 8000 aborttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (2021) mukaan valtaosa raskaudenkeskeytyksistä tehtiin...