Siirry sisältöön

Kuka on turvallinen aikuinen?

18.10.2018 klo 14:47 - Tuottanut Väestöliitto
Kehotamme usein nuoria kääntymään turvallisen aikuisen puoleen, jos elämässä on murheita. Vaikka omille kavereille voikin olla helppoa kertoa asioistaan, on aikuisilla yleensä enemmän elämänkokemusta sekä tietoa asioiden ratkaisumahdollisuuksista. Kun mieltä painavista asioista juttelee aikuisen kanssa, voi asioihin löytyä uusi näkökulmia sekä ratkaisukeinoja. Mutta kenelle aikuiselle mieltään painavista asioista kannattaa puhua?

Nuoren oma vanhempi tai kasvattaja on yleisimmin nuorelle turvallinen aikuinen. Jos vanhemmat eivät täytä turvallisen aikuisen vaatimuksia, turvallinen aikuinen voi löytyä omasta lähipiiristä. Hän voi olla isovanhempi, sisarus, setä, täti, eno, kummi, naapuri tai kaverin vanhempi. Myös nuorisokodin kasvattaja, opettaja tai kouluterveydenhoitaja voivat toimia turvallisena aikuisena, jolle nuori voi kertoa omista murheistaan. He osaavat ainakin ohjata nuorta eteenpäin auttavan palvelun äärelle.

Omista asioista kertominen vanhemmalle voi tuntua vaikealta tai pelottavalta. Joskus vanhempien reaktiot asiaan tai seuraamukset itselle jännittävät. Aikuisetkin ovat olleet joskus nuoria ja painiskelleet todennäköisesti samojen pulmien kanssa kuin nuori itse.

Loppujen lopuksi suuri osa vanhemmista auttaa lastaan ja on hänen tukenaan, vaikka asia olisi minkälainen tahansa.

Jotkut asiat voivat olla niin henkilökohtaisia ja herkkiä, että niistä ei aluksi uskalla kertoa kasvotusten kenellekään. Tällöin asiasta voi kysyä nimettömästi ammattilaisilta joko puhelimessa tai netissä. Nuorille suunnattuja puhelin- ja nettipalveluja on lukuisia. Kannattaa olla tarkkana, kun valitsee itselleen sopivaa palvelua. Turvallisia palveluja on yleensä nuorisotyön ammattilaisten tuottamilla sivuilla. Puhelin- ja nettipalvelun kautta voi kysyä omasta tilanteesta, saada neuvontaa ja tietoa itseä askarruttavista asioista sekä ohjausta siihen, miten tilanteessa kannattaa toimia.

Netissä toimii myös monia sellaisia palveluita, jotka eivät välttämättä ole turvallisia. Turvallisen nettisivuston etusivulta käy heti ilmi se, kuka palvelua tarjoaa ja millaiset asiantuntijat sivustolla vastaavat. Esimerkiksi somesta tai verkkokeskustelun kautta löytynyt aikuinen ei välttämättä ole turvallinen ja hänellä saattaa olla ikäviä taka-ajatuksia.

Turvallisen aikuisen kriteerit

Millainen on turvallinen aikuinen? Onko hän kuka tahansa kadunkulkija? Voiko turvallisen aikuisen kohdata netissä vai onko hän ihan reaaliaikainen ihminen? Kysyimme asiaa nuorilta. Saimme 120 vastausta nuorilta asiakkailta siihen, kuka ja millainen on turvallinen aikuinen. Nuoret odottivat turvalliselta aikuiselta seuraavia asioita:

  • Huolehtii nuoresta ja vaistoaa, jos lapsella on hätä. Tietää, missä nuori menee.
  • Asettaa rajoja ja pitää ne lapsella. Ei anna tehdä kaikkea mahdollista.
  • Pysyy aikuisen asemassa, on aikuinen ja auktoriteetti. Hän on vakaa, järkevä, asiallinen ja vastuuntuntoinen.
  • Turvallisella aikuisella ei ole taka-ajatuksia!
  • Antaa vapauksia, ei sekaannu liikaa nuoren elämään, ei tongi, tirkistele tai vaadi tietää nuoren yksityisasioita.
  • Turvallinen aikuinen ei käytä huumeita, ei polta sisällä, ei juo kauheasti eikä ole alkoholisti.
  • On paljon lähellä, on helposti lähestyttävä, hänen seurassaan voi olla oma itsensä.
  • Pystyy keskustelemaan, kuuntelee, ottaa nuoren mielipiteet huomioon ja on kiinnostunut nuoren asioista.
  • Hallitsee tunteensa, ei tahdo pahaa, ei ole väkivaltainen, hallitsee raivonsa suuttuessaan, häntä ei tarvitse pelätä.
  • Ymmärtää nuoria. Ei tuomitse, vaikka nuori olisi ”töpännyt”. Hänelle voi kertoa myös negatiivisista asioista.
  • Turvalliseen aikuiseen voi luottaa, hän pitää lupauksensa ja luottaa myös nuoreen. Hän on myös rehellinen.
  • Turvallinen aikuinen on nuoren apuna ja tukena.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia päivitetty 1.8.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?