Siirry sisältöön

Mitkä ovat häpyhuulet?

11.10.2018 klo 18:54 - Tuottanut Väestöliitto
Häpyhuulet kuuluvat naistyypillisen kehon ulkoisiin sukuelimiin. Häpyhuulia on kaksi paria: sisemmät ja ulommat. Häpyhuulien koko, ulkonäkö ja väri vaihtelevat riippuen ihmisestä. Murrosiässä ulompien häpyhuulten ihoon kasvaa häpykarvoitus, ja niiden iho tummuu hormonien vaikutuksesta. Ulompien häpyhuulten ulkopinnalla on myös runsaasti hiki- ja talirauhasia.

Ulompien häpyhuulten välissä ovat sisemmät häpyhuulet. Ne ovat ohutta, tummaa, vaaleaa tai vaaleanpunaista limakalvoa. Sisemmissä häpyhuulissa ei ole karvoitusta, mutta talirauhasia kylläkin.

Usein häpyhuulet ovat epäsymmetriset, eli toinen häpyhuuli voi roikkua toista alempana, ja ne voivat olla eri kokoiset. On myös tavallista, että sisemmät häpyhuulet ovat isommat kuin ulommat häpyhuulet. Tällöin sisemmät häpyhuulet saattavat näkyä selvästi ulompien häpyhuulten välistä. Joillakin ne ovat kokonaan piilossa.

Vulvan anatomia -piirroskuva

Ulompien häpyhuulten iho ei ole tasaista ja sileää, vaan se saattaa olla poimuista ja ryppyistä, epätasaisen tuntuista. Sisemmät häpyhuulet ovat limakalvon peittämät. Molempien häpyhuulten väri voi vaihdella yksilöllisesti hyvin vaaleasta tummanruskeaan.

Myös häpyhuulissa olevat talirauhaset voivat tukkeutua ja tulehtua. Tällöin tulehtuneeseen kohtaan kasvaa finni. Häpyhuulissakaan olevia finnejä ei kannata puristella, koska se voimistaa tulehdusta. Jos finnejä on paljon ja usein, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle oikean hoidon saamiseksi.

Suurin osa häpyhuulista on juuri oikeanlaiset sellaisina kuin ne ovat. Häpyhuulien vuoksi voi käydä lääkärissä,  jos ne hiertyvät ja kipeytyvät kokonsa vuoksi.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuva vulvasta Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Artikkeli päivitetty  20.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...