Siirry sisältöön

Voiko kuukautiskipuja hoitaa?

12.10.2018 klo 12:26 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautiskipuja voidaan hoitaa ja niihin on mahdollista saada helpotusta. Jos kuukautiskivut vaikeuttavat ja haittaavat normielämää, hakeudu lääkäriin. Voimakas kuukautiskipu ei ole normaalia.

Kuukautiskivut ovat yleinen vaiva, mutta onneksi hoidettavissa. Kuukautiskipuja kannattaakin hoitaa tehokkaasti, koska kivut ja/tai runsaat vuodot ovat iso riesa ja pahimmillaan ne estävät elämästä tavallista elämää.

Kuukautiskivut voivat tuntua kehossa isolla alueella, aina alavatsasta, selkään, nivusiin, jopa reisiin saakka. Lisäksi samaan aikaan voi esiintyä vatsaoireita, ripulia, ilmavaivoja, jopa oksentelua. Päänsärkykin voi liittyä kuukautisiin.

Ennen kuin hakeudut kipujen takia lääkäriin, voit kokeilla hoitaa niitä itse. Joillakin kipuihin auttavat kevyt liikunta kuten uiminen tai jooga. Osaa auttaa lämpötyyny alavatsalla. Jos nämä eivät auta, niin kannattaa kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä.

Mihin tulehduskipulääkkeet auttavat?

Tulehduskipulääkkeet auttavat hyvin kuukautiskipuihin säännöllisesti käytettynä. Ne vähentävät elimistön prostaglandiini-nimisen aineen muodostumista. Juuri prostaglandiini saa kohdun kramppaamaan ja kohdun limakalvoa irtoamaan. Tämä aiheuttaa kipua.

Särkylääkkeen käyttäminen muutaman päivän ajan kuukaudessa, ei ole haitallista. Jos tiedät olevasi allerginen näille lääkkeille, älä käytä niitä. Löydät lääkkeen annostusohjeet lääkepakkauksesta. Lääkkeen maksimiannostusta ei saa ylittää.

Kun otat tulehduskipulääkkeen mahdollisimman varhain kuukautisten ensimerkkien ilmaantuessa, pystyt parhaiten estämään kivun muodostumista. Näin sinun ei tarvitse käyttää niin paljon lääkkeitä. Käytä kipulääkettä ensimmäiset vuotopäivät säännöllisesti pakkauksen ohjeen mukaan. Tiedät itse, monenako päivänä sinulla yleensä kipua esiintyy. Yhtä monena päivänä kannattaa käyttää kipulääkettäkin.

Apu voi löytyä myös hormonaalisesta ehkäisystä, kuten minipillereistä tai e-pillereistä. Ne yleensä lieventävät kipuja, ja e-pillerit säännöllistävät kuukautiskiertoa tai minipillereiden kanssa kuukautiset jäävät pois tai niukkenevat.

Milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle?

  • Kun tulehduskipulääkkeet eivät auta.
  • Jos kivut alkavat useita päiviä ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkamista.
  • Kivun tuntuessa laajalla alueella vatsassa ja selässä.
  • Kipu tuntuu seksin yhteydessä tai esimerkiksi ulostaessa.
  • Jos joudut olemaan poissa koulusta tai harrastuksista.

Jos kuukautisiin liittyvät vaivat ovat voimakkaita, asiaa on syytä selvitellä tarkemmin lääkärin avustuksella. Esimerkiksi kipujen alkaminen päiviä ennen kuukautisvuodon alkamista tai kipulääkkeiden huono teho ovat hyviä syitä lääkärin vastaanotolle hakeutumiseen. Myös yhdyntäkivut ja kipu ulostamisen yhteydessä ovat oireita, joiden syitä on hyvä selvitellä tarkemmin. Joskus kuukautisiin liittyvien vaivojen takana on sairaus nimeltä endometrioosi. Voit lukea lisää endometrioosista endometrioosiyhdistyksen verkkosivuilta. Kuukautisten seurantaan ja kipujen seurantaan soveltuvan sovelluksen löydät täältä.

Artikkeli päivitetty 20.7.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...