BETA Siirry sisältöön

Mikä on endometrioosi?

Julkaistu 22.02.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa myös kohdun ulkopuolella, esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa tai kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Yleisimmät endometrioosin oireet ovat kovat kuukautiskivut ja runsaat kuukautisvuodot. Endometrioosi voi olla myös syynä seksikipuihin. Endometrioosin diagnoosiin tarvitaan lääkäriä.

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja hormonimäärien laskiessa vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Kuinka tunnistaa epätyypilliset kuukautiset? 

Kovat kivut eivät kuulu naisen elämään, reagoi! Jollain kivut voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotoa ja ne jatkuvat koko vuotojakson ajan. Lisäksi kivut voivat olla niin kovia, etteivät niihin auta tavalliset apteekin käsikauppalääkkeet, eli ilman reseptiä saatavat lääkkeet. Kovat kivut voivat pakottaa myös jäämään pois koulusta tai harrastuksista. Kivut voivat hoitamattomana esiintyä myös muina kuukautiskierron aikoina kuin vuotopäivinä.

Jos kuukautissuojia pitää vaihtaa tunnin – kahden välein ja silti joudut pelkäämään ohivuotoja, on syytä reagoida. Myös se, että kuukautissuojaa pitää vaihtaa myös yöllä useaan kertaan, on merkki runsaista kuukautisista.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on krooninen sairaus, eli siihen ei ole lopullista parannuskeinoa.

Kuukautiskierron aikana tapahtuvat suuret muutokset tuntuvat ja näkyvät kehossa. Kuukautiskierron oireet vaihtelevat yksilöllisesti ja ne voivat myös muuttua iän myötä. Monet kuukautisten oireista ovat tavallisia ja normaaleja, mutta oireet eivät saa alkaa hallitsemaan tai ohjailemaan elämää.

 

Muita mahdollisia kuukautiskierron oireita, joihin pitää reagoida hakeutumalla lääkärin vastaanotolle

 • Epäsäännölliset kuukautiset silloin kun kierto on jo ollut säännöllinen, mutta se muuttuu uudelleen epäsäännölliseksi.
 • Välivuodot eli se, kun kuukautisvuotojen välillä tuleekin yhtäkkiä vuotoja.
 • Krooninen eli pitkäaikainen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja/tai lantion alueella.
 • Yhdyntäkipu, eli kipu joka tulee seksin, itsetyydytyksen tai orgasmin aikana tai niiden jälkeen. Seksin harrastaminen voi myös sattua tietyissä asennoissa.
 • Suolisto-oireet eli vatsakivut, suolen vääntäminen ja krampit, ilmavaivat ja kivut ulostaessa.
 • Virtsaamisoireet eli kipu virtsatessa, tihentynyt virtsaamisen tarve tai veri virtsassa.
 • Turvotus, kovakin turvotus, joka kivistää vatsaa ja ilmaantuu yllättäen, ilman selitystä.
 • Tärinäkipu, jonka aiheuttaja on jokin tärinä, esimerkiksi juoksussa, ratsastuksessa tai epätasaisella kadulla ajellessa aiheutunut tärinä keholle.
 • Pahoinvointi, oksentelu ja jopa ripuli kuukautisten aikaan.
 • Hartiapisto eli pistosmainen kipu toisessa hartiassa.
 • Selkäkipu, iskiaskipu.
 • Krooninen väsymys.
 • Hiivatulehdukset emättimessä (aiheuttavat kutinaa ja kirvelyä).
 • Alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus.

Voiko endometrioosin itse vaikuttaa?

Yleisyydestään huolimatta endometrioosi on huonosti diagnosoitu sairaus. Diagnosiviive on edelleen 6-9 vuotta. Endometrioosia voidaan epäillä jo potilaan antaman oirekuvan perusteella.

Endometrioosiin voi sairastua kuka tahansa, jonka keho tuottaa naishormoneita. Sairauden syntysyyt ovat edelleen tuntemattomat, mutta on selvää, että sairastumiseen ei voi itse vaikuttaa. Endometrioosi on perinnöllinen sairaus.Endometrioosia hoidetaan hormonilääkkeillä ja leikkauksella.

Lataa puhelimeesi kuukautisoireisiin liittyvä oirepäiväkirja, johon voit merkitä kuukautiset ja niiden oireet. Hyödynnä näitä tietoja lääkärinvastaanotolla.

Lähteet: Moona.info sekä Korento Ry:n sivut

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mistä tietää onks mulla klamydia?

Klamydia on yksi yleisimmistä bakteerin aiheuttamista seksitaudeista Suomessa. Ainoa tapa suojautua klamydialta (ja muilta seksitaudeilta) on...

Voiks kipeenä runkata?

Lähtökohtaisesti kyllä voi runkata. Mutta se ei ole paranemisen kannalta välttämättä paras idea. Keho vaatii lepoa kun se on sairas ja...

Miks eka kerta jännittää? #MunValinta

Ensimmäinen seksikerta jännittää varmasti tosi monia! Mutta mitkä asiat siinä sitten oikein jännittää? Suurimpia jännityksen aiheuttajia on...