Siirry sisältöön

Kuinka kuukautiskipuja hoidetaan?

11.02.2020 klo 14:47 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautiskipuihin on mahdollista saada apua. Kivut eivät kuulu automaattisesti kuukautisiin, joten niistä on tärkeää kertoa terveydenhoitajalle, lääkärille tai gynekologille. Kuukautiskipujen hoito etenee yleensä askel kerrallaan, eli kokeillaan yhtä hoitoa ennen kuin siirrytään seuraavaan. Hoito mukailee samansuuntaista kaavaa riippumatta kivun syystä.

Seuraavassa on lähteenä käytetty Väestöliiton blogia jossa asiantuntijalääkäri Suvi Leppälahti kirjoittaa: Kuukautiskipua kuuluu hoitaa tehokkaasti.  Väestöliiton blogi löytyy tästä linkistä.

A. Kipulääkkeet

Olennaisin vinkkini: kipulääkkeet eivät auta, jos ne jätetään apteekin hyllylle. Enkä halua nyt irvailla, vaan tosiasia on, että toistuvasti vastaanotolleni tulee kivuista kärsiviä potilaita, jotka eivät ole uskaltaneet tai halunneet syödä kipulääkkeitä, eivät ainakaan enempää kuin yhden tabletin päivässä.

Kipulääkkeen säännöllinen, riittävä käyttö ensimmäisinä vuotopäivinä on kuitenkin monille erittäin hyvä apu kuukautiskipuihin ja mahdollistaa normaalin elämänrytmin jatkumisen. Sanomattakin on selvää, että pakkauksen ohjeita tulee noudattaa.

Tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita lievittämään kuukautiskipua. Tulehduskipulääkkeen kanssa samaan aikaan voidaan käyttää myös parasetamolia, jolloin teho yleensä paranee. Näitä lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä.

Ehdottomasti paras teho saadaan ennakoimalla, eli ottamalla ensimmäinen kipulääke (tai lääkkeet) juuri ennen kuukautisten alkua tai viimeistään heti kun vuoto alkaa.

Missään nimessä ei kannata odottaa, että kipu pääsee kovaksi ennen kuin aloittaa kipulääkityksen, koska silloin noidankehää on vaikea katkaista!

B. Lääkäri

Lääkärin apua tarvitaan, jos kipulääkkeet eivät auta tai niitä joutuu käyttämään jatkuvasti monta päivää putkeen, mahdollisesti jo ennen kuukautisten alkua. Vastaanottoajan voi hyvin varata terveyskeskuksesta, jossa kuukautiskipujen hoitoa voidaan tehostaa ja tarvittaessa tehdä lähete gynekologille.

Nuori saattaa viivytellä lääkärille hakeutumista, vaikka se tehtäisiinkin mahdollisimman helpoksi. Nuorta jännittää usein lääkärin asenne, gynekologinen tutkimus ja ehkä myös hormonit.

Monesti nuoret huokaavat vastaanoton jälkeen, että ”eihän tää ollutkaan niin kamalaa”, mutta miten päästäisiin siihen, että ei tarvitsisi alun perinkään pelätä.

Nuorta voi helpottaa tieto, että hoidon alkuvaiheessa gynekologinen tutkimus ei yleensä ole tarpeen. Eikä nuorta ikinä pakoteta mihinkään tutkimuksiin tai hoitoihin, joihin hän ei ole valmis.

C. Hormonaalinen hoito

Lääkärikäynnillä voidaan tarvittaessa tehostaa kipulääkitystä, mutta voimakkaat, keskushermostoon vaikuttavat kipulääkkeet eivät kuulu kuukautiskipujen, eivätkä nuorten hoitoon. Todennäköisesti tässä vaiheessa ehdotetaan hormonaalista hoitoa.

Kuukautiskipuja hoidetaan pääsääntöisesti samoilla hormonituotteilla, joita käytetään raskaudenehkäisyyn. Hormonaalista hoitoa ei tarvitse pelätä, sillä se on mainettaan parempi ja varsin tehokas apu kuukautiskipuihin.

Jokaiselle nuorelle pyritään löytämään juuri hänen elämäntilanteeseensa sopiva hoito ja nuorella on täysi oikeus päättää itse mitä on halukas kokeilemaan.

Hoitovaihtoehtoja on useita, kuten e-pillerit ja minipillerit. Yhä useammin nuorten kuukautiskipujen hoidossa käytetään myös hormonikierukkaa, koska se on varsin tehokas hoitomuoto. Hormonikierukan asetus vaatii toki gynekologisen tutkimuksen ja sitä mietitään vaihtoehdoksi, jos nuori on siihen valmis.  Kivun hoidossa pyritään usein siihen, että kuukautiset tulevat mahdollisimman harvoin ja mahdollisimman niukkoina. Mahdollinen kuukautisten poisjääminen hoidon johdosta ei ole haitallista eikä vaikuta hedelmällisyyteen.

Ylläolevin keinoin saadaan useimpien nuorten kuukautiskivut hallintaan. Mikäli näin ei kävisi, niin tässä vaiheessa viimeistään tehdään lähete erikoissairaanhoitoon gynekologin arvioon. Kyseessä voi tällöin olla esimerkiksi yhä oireileva endometrioosi, joka vaatii tarkempaa hoitoarviota. Endometrioosista voit lukea lisää tästä.

Suvi Leppälahti
asiantuntijalääkäri

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...