Miksi kuukautiset eivät ala?
Jokainen meistä kasvaa oman perimänsä mukaan, eli sen mukaan, millaiset geenit on vanhemmiltaan saanut. Kasvuun ja kehitykseen, mm kuukautisten alkamiseen, vaikuttaa monta perintötekijää, joten omiin vanhempiinsa vertailu on hyödyllistä, mutta ei täysin kaikkea selittävää – jokainen kehittyy omaan tahtiinsa myös perheen sisällä.
Olet saanut molemmilta vanhemmiltasi perintötekijöitä, jotka vaikuttavat murrosiän kehitykseesi. Jos äitisi kuukautiset ovat alkaneet myöhään (15 ikävuoden jälkeen), ja isäsi ja veljesi ovat kasvaneet vasta lukioiässä tai armeijassa lopulliseen pituuteensa, on mahdollista, että sinäkin ”kypsyt” fyysisesti myöhemmin.
Perintötekijöiden lisäksi kuukautisten alkamiseen vaikuttavat muun muassa paino, urheilemisen määrä, terveydentila ja stressin määrä jne.
Yleinen ohje on, että jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 vuoteen mennessä, asiaa tulee selvitellä lääkärin vastaanotolla. Tarvittaessa voidaan ottaa verinäytteitä, joiden avulla selvitetään hormonitasapainoa ja kilpirauhasen toimintaa.
Jo tätä aikaisemmin (viimeistään 13-vuotiaana) pitäisi mennä lääkäriin, jos mitään muitakaan murrosiän merkkejä ei ole tullut kuten rintojen kasvua tai karvoituksen kasvamista.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto