
Miksi kuukautiset eivät ala?
Kuukautiset alkavat tutkimusten mukaan keskimäärin tytöillä tai syntymässä tytöksi määritellyllä 13,3-vuotiaana. Alkamisaikaan vaikuttavat monet asiat, kuten perintötekijät, kehon paino, liikunnan määrä ja yleinen terveydentila. Kehitys on yksilöllistä, jotkut saavat kuukautiset jo 10-vuotiaana, toisilla ne alkavat vasta lähempänä 16 ikävuotta.
Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16-vuotiaana, asia kannattaa selvittää lääkärin vastaanotolla.
Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa
Murrosiän muutokset, kuten rintojen tai karvoituksen kasvu ja kuukautisten alkaminen, ajoittuvat usein suunnilleen samalle ajalle kuin muillakin perheenjäsenillä. Jos esimerkiksi naisilla tai syntymässä naisiksi määritellyillä sukulaisillasi on kuukautiset alkaneet myöhään (yli 15-vuotiaana) tai murrosiän kehitys on muutenkin ollut hidasta, voi sinullakin kehitys tapahtua hieman myöhemmin.
Moni nuori odottaa kuukautisiaan jännittyneenä tai malttamattomana, etenkin jos kavereilla ne ovat jo alkaneet. Usein myöhäisempi aikataulu on täysin normaalia. Viivästyneestä murrosiästä voit lukea lisää artikkeleistamme.
Mitkä asiat vaikuttavat kuukautisten alkamiseen?
Kuukautisten alkamista voivat viivästyttää esimerkiksi:
-
perintötekijät eli geenit
-
matala kehonpaino
-
runsas liikuntaa tai kilpaurheilu
-
perussairaudet
Milloin on hyvä hakeutua lääkäriin?
Useimmissa tapauksissa kuukautisten alkaminen myöhään ei vaadi toimenpiteitä. Joskus tilanne on kuitenkin hyvä tutkia lääkärin kanssa.
Hakeudu lääkäriin, jos:
-
kuukautiset eivät ole alkaneet 16-vuotiaana
-
13–14 ikävuoteen mennessä ei ole ilmennyt muita murrosiän merkkejä, kuten rintojen kasvua tai karvoitusta
Lääkäri voi tarvittaessa ottaa verinäytteitä ja tarkistaa hormonitasapainoa tai kilpirauhasen toimintaa. Harvinaisempia syitä kuukautisten puuttumiseen ovat esimerkiksi synnynnäinen kohdun puuttuminen tai umpinainen immenkalvo, joka estää kuukautisveren ulospääsyn.
Jos kuukautisten alkaminen mietityttää tai huolettaa, voit jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan, lääkärin tai ammattilaisen kanssa Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Oman huolen kanssa ei kannata jäädä yksin. Väestöliiton seksuaalineuvontachatin löydät täältä.
Artikkelia päivitetty 2.7.2025
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Terveysportti: Puberteettikehitys ja sen häiriöt
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2023;139(4):301-6: Tyttöjen normaali ja poikkeava murrosiän kehitys