Siirry sisältöön

Mitä ovat epäsäännölliset kuukautiset?

12.10.2018 klo 15:45 - Tuottanut Väestöliitto
Epäsäännölliset kuukautiset ovat tavallisia, erityisesti silloin kun kuukautiset ovat vasta alkaneet. Ensimmäiset pari vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen, voi aivan rauhassa seurata tilannetta. Useimmilla kuukautiskierron pituus vaihtelee joskus muutamien päivien, jopa viikon puitteissa. Epäsäännöllisiin kuukautisiin on mahdollista saada apua.

Epäsäännölliset kuukautiset johtuvat siitä, että ovulaatio tapahtuu joka kuukausi eri aikaan.  Ovulaatiosta voit lukea lisää tästä linkistä. Useimmilla kuukautiskierron pituus vaihtelee joskus muutamien päivien, jopa viikon puitteissa. Kuukautiskierron häiriöt ovat tavallisia.

Epäsäännölliset kuukautiset eivät ole vaarallisia mutta kiusallista kylläkin, koska kuukautisten alkaminen ei ole ennakoitavissa.

Joskus kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen elämäntilanteesta johtuen esimerkiksi sairastelun, stressin, liiallisen liikunnan tai laihduttamisen takia.

Kuukautisten myöhästyessä on tärkeää poissulkea raskauden mahdollisuus. 

  • Kuukautiset voivat olla harvat tai tiheät. Jos kuukautiset tuleva harvemmin kuin viiden viikon välein on kyse harvoista kuukautisista. Jos taas vuodot tulevat useammin kuin kerran kuussa, ovat kuukautiset tiheät.
  • Mikäli kuukautiset jäävät yllättäen tulematta ilman selittävää syytä, tai vuotojen epäsäännöllisyys haittaa, kannattaa asiasta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa tai hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Kuukautisten kirjaaminen kalenteriin tai sähköisiin sovelluksiin auttaa omien kuukautisten seurannassa.

Kuukautiskiertoon liittyvät tiedot ovat usein tarpeellisia erityisesti silloin kun hakeudutaan epäsäännöllisten kuukautisten vuoksi lääkärille.

Toistuvaa tai jatkuvaa kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä voidaan hoitaa hormonaalisella ehkäisyvalmisteella kuten e-pillereillä, sillä ne säännöllistävät kuukautiskiertoa. Voit varata tarvittaessa ajan omalle terveysasemalla lääkityksen aloittamiseksi tai hakeudu terveydenhoitajalle.

Artikkeli päivitetty 19.7.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...