Siirry sisältöön

Miksi kuukautiset ovat myöhässä?

12.10.2018 klo 15:51 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään. Kuukautiset voivat jäädä pois esimerkiksi jos on sairastellut, on ollut stressiä, esimerkiksi kouluhuolia, suruja, murheita tai vaikka voimakkaasti jännittänyt jotain asiaa. Kaikki nämä voivat vaikuttaa siihen, että kuukautiset jäävät pois toviksi. Myös painon nousu tai sen lasku voivat häiritä kuukautiskiertoa.

Kuukautisvuodon määrä ja rakenne voivat vaihdella eri kiertojen aikana. Aiemmin säännölliset kuukautiset voivat jäädä pois monesta syystä. Ensiksi täytyy miettiä, voiko kyse olla raskaudesta. Jos on harrastanut ilman ehkäisyä sellaista seksiä, jossa siemennestettä on päässyt emättimeen, on raskaus mahdollinen syy kuukautisten pois jäännille. Silloin kannattaa tehdä raskaustesti.

Joskus pienet ja mitättömiltä tuntuvat muutokset elämässä voivat aiheuttaa kuukautismuutoksia. Liiallinen liikunta saattaa olla yksi syy kuukautisten poisjääntiin tai sekin voi vaikuttaa kuukautiskiertoon, jos lisää liikuntamääriä tuntuvasti yhtäkkiä.

Moniin sairauksiin voi liittyä kuukautisten poisjääminen. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhastaudit, anoreksia ja hoitamaton keliakia.

Jos kuukautiset jäävät pois ja tietää varmuudella, että ei ole raskaana, voi tilannetta seurata jonkin aikaa rauhassa. Jos kuukautisia ei tule seuraavan kolmen kuukauden aikana, kannattaa asiasta mennä puhumaan lääkärille tai vaikka kouluhoitajalle. Lääkäri selvittää tilannetta kyselemällä ja tarvittaessa tarkistamalla muutaman verikokeen. Kuukautisten alkuvaiheessa on tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset.

Poisjääneet kuukautiset palaavat yleensä itsestäänkin, kun syy on selvitetty. Joskus kierto voidaan käynnistää myös hormonilääkkeillä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...