Siirry sisältöön
Videopuhelut mahdollistavat yhteydenpidon sukulaisiin ja ystäviin niin, että jo vauva näkee ruudulla soittajan kasvot. Taapero osaa usein osallistuakin videopuheluun jokellellen, vilkutellen tai lentosuukkoja lähettäen.

Digitaalisten yhteydenpitomenetelmien kehittyessä on entistä helpompaa olla yhteydessä henkilöihin, jotka eivät asu välittömässä läheisyydessä tai joihin olisi muutoin haastavaa olla yhteydessä. Puhelimet, tabletit, koneet ja verkkoyhteydet siirtävät kuvaa ja ääntä maapallon toiselle puolelle reaaliajassa.

Sanoita ruudulla näkyviä tunteita

Vauvan ja taaperon osallistuminen videovälitteiseen puheluun voi olla pienelle lapselle luonteva kosketus ihmisiin, joiden luokse ei juuri nyt pääse, mutta joiden ilmeet ja eleet lapsi näkee kuulemansa äänen lisäksi. Puheluun osallistujien kasvojen näkeminen tekee osallistavasta puhelusta lapselle mielekkäämpää kuin pelkän äänen kuuleminen. Jo pieni vauva harjoittelee tunnetaitoja tunnistaessaan kasvojen ilmeitä ja äänenpainojen tunneviestejä. Videopuhelujenkin aikana on hyvä sanoittaa lapselle ruudulla näkyvien ihmisten tunteita, olipa sitten kyse siitä, että mummi itkee, koska ikävöi tai serkku riemuitsee nähdessään taaperon. Myös vanhemman omat tunteet puhelujen aikana on hyvä sanottaa lapselle.

Kun lapsi osallistuu

Osallistavat videopuhelut on hyvä toteuttaa lapsen ehdoilla, eikä lasta ole syytä pakottaa tai painostaa puheluihin. Usein pienen lapsen keskittymiskyky ja kiinnostus videopuheluun voi olla hyvin lyhyt. Videopuhelun voi toteuttaa myös niin, että kuvayhteys ja kaiutin avataan etäämmälle asetettuun laitteeseen, jotta puheluun osallistujat voivat seurata ja kommentoida lapsen touhuja, vaikka eivät fyysisesti olekaan läsnä.

Monipuolinen videoyhteys

Reaaliaikaisen videokuvayhteyden avulla on mahdollista saada toisaalla asuva tai tilapäisesti toisaalla oleva vanhempi mukaan lapsen arkisiin hetkiin. Sen avulla voi järjestää yhteispalaverin vaikkapa neuvolan tai päivähoidon kanssa. Videoyhteyden avulla on mahdollista vaihtaa aktiivisesti tietoa kaikkien lapsen hoitoon ja kasvatukseen osallistuvien kesken.

Palautetta kurssista

Palaute kurssista: Instavauvat ja digitaaperot

Hienoa, että tutustuit kurssiimme! Kertoisitko kahden kysymyksen avulla, mitä mieltä siitä olit. Emme kerää sinusta mitään henkilötietoja.
Sain kurssilta hyödyllistä tietoa
Koen, että kurssin tehtyäni osaan vanhempana tehdä vastuullisempia digilaitteiden käyttöön liittyviä valintoja.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...