Siirry sisältöön

Vauvan digijalanjälki

Julkaistu 10.01.2022 - Tuottanut Väestöliitto
Jo vauvaa odottaessa lapselle läheisten ihmisten on hyvä pysähtyä pohtimaan yhdessä, millainen digijalanjälki vauvan odotusajasta ja varhaisvuosista muodostuu. Vauvakuvia ja vauvamuistoja on ihanaa taltioida ja jakaa läheisten kanssa. Sosiaalisessa mediassa ja verkossa julkaistavan sisällön suhteen on kuitenkin hyvä olla huolellinen.

Digijalanjälki tarkoittaa sitä, että julkaisu, kommentti, kuva tai muu tallenne jättää meistä verkkoon jonkinlaisen jäljen. Esimerkiksi internetin historiatiedot, sijaintitiedot ja sosiaalisen median käyttö lisäävät päivittäin omaa digitaalista jalanjälkeämme.

Yhdistelemällä näitä pieniä, sinne tänne verkkoon jäänneitä jälkiä syntyy niin sanottu digijalanjälki – kokonaisempi kuva henkilöstä, jonka jälkiä verkossa seuraa. Digijälkiä syntyy toiminnasta verkkoympäristöissä, mutta verkkoon kertyy myös sellaista tietoa, jota emme itse sinne syötä.

Vaikka valokuvien ja erilaisten tietojen julkaisemiseen ja jakaminen sosiaalisessa mediassa voi tuntua vanhemmasta harmittomalta oman lapsen ihanuuden ja taitojen esittelyltä, liittyy asiaan myös riskejä. Kuvat ja tiedot voivat päätyä väärille alustoille tai väärien ihmisten käsiin. Kaikkea julkaistavaa materiaalia on myös mietittävä pitkällä aikajanalla –  harmittomalta tuntuva video vauvasta nakuna tai vaippapöksynä voi tuntua ikävältä tai nololta myöhemmin tai päätyä vääriin käsiin.

Digitaalinen ympäristö muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Kuvatunnistusteknologian kehittyessä, henkilö voidaan tunnistaa myös eri ikävaiheissa, jopa vauva-aikaan otetuista kuvista. Kasvot toimivat jo nyt biometrisenä tunnisteena, joten varovaisuus on tarpeen. Yksi tapa lapsen suojaamiseksi on käyttää virtuaalitarroja lapsen kasvojen peittämiseen ja valita sellaisia kuvia, joissa lapsen kasvot eivät näy.

Vauvalla tutti suussa

Yhdessä sovittu digijälki

Odotusaikaa ja vauva-arkea voi olla mukava jakaa verkossa.  On hyvä sopia lapsen lähipiirin kanssa yhdessä siitä, mitä verkkoon kirjoitetaan tai millaisia kuvia julkaistaan raskausajasta, synnytyksestä ja vauvan ensihetkistä. Nämä keskustelut on hyvä käydä myös läheisten ja sukulaisten kanssa, jotta vauva-ajasta tulee myös verkossa sellainen kuin te lapsen läheiset haluatte ja toivotte. Digiaika muuttuu jatkuvasti ja näitä keskusteluja on hyvä käydä myös lapsen kasvaessa uudelleen.

Kysymyksiä pohdinnan tueksi:

  • Mitä ajattelemme lapsen digijalanjäljestä? Mitä tunteita se herättää?
  • Haluanko kertoa raskaudesta tai vauva-ajasta somessa? Millaisia asioita?
  • Olemmeko jostain digijalanjälkeä koskevista päätöksistä erimielisiä? Miten pääsisimme kompromissiin?
  • Julkaisemmeko lapsesta kuvia tai videoita? Millaisia?
  • Miten ajattelen lapsen suhtauvan hänestä jaettuun sisältöön myöhemmin elämässään?

Tällä kursilla saat lisää näkökulmia ja tietoa näiden pohdintojen tueksi.

Tehtävät

Lapsesta julkaistava sisältö

Liikennevalot turvallisesta vauvan ja lapsen valokuvien ja videoiden julkaisusta verkossa.

Punainen: Älä tee tätä!
– En julkaise lapsesta alastonkuvia tai videoita
– En julkaise lasta nolaavia kuvia tai videoita
– En julkaise lapseen liittyviä tietoja tai kuvia ilman huoltajan lupaa

Keltainen: Harkitse vielä!
– Julkaisen kuvia vain sovituilla alustoilla ja sovitulla tavalla
– Tarkistan käyttämieni sosiaalisen median alustojen yksityisasetukset ennen kuvien julkaisua
– Otan lapsen mielipiteen julkaisusta huomioon ikätasoisesti

Vihreä: Anna mennä!
– Perheessä ja lasten läheisten kanssa on yhdessä sovitut säännöt sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa julkaistavan       sisällön suhteen ja noudatamme niitä
– Puhun lasteni kanssa yhdessä ikätasoisesti sosiaalisen median ja verkon käytöstä

Palautetta kurssista

Palaute kurssista: Instavauvat ja digitaaperot

Hienoa, että tutustuit kurssiimme! Kertoisitko kahden kysymyksen avulla, mitä mieltä siitä olit. Emme kerää sinusta mitään henkilötietoja.
Sain kurssilta hyödyllistä tietoa
Koen, että kurssin tehtyäni osaan vanhempana tehdä vastuullisempia digilaitteiden käyttöön liittyviä valintoja.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulma-chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle 18-vuotiaiden vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulma-chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle 18-vuotiaiden vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...