Siirry sisältöön

Tarvitseeko itsetyydytyksestä tykätä?

16.03.2021 klo 14:37 - Tuottanut Väestöliitto
Itsetyydytyksen tarkoituksena on tuottaa nautintoa ja vahvistaa seksuaalista hyvinvointia. Itsetyydytys on kuitenkin vain yksi seksitapa muiden joukossa, joka ei tuota nautintoa kaikille.

Täytyykö itsetyydytyksestä tykätä? Ei tarvitse! Seksitapoja on monia, ja kaikista eivät kaikki pidä. Jotkut eivät itseasiassa pidä seksistä missään muotoa.

Itsetyydytys on kuitenkin monesti hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaaliseen nautintoon. Voit olla huomannut, että monessa yhteydessä itsetyydytykseen myös kannustetaan. Olet voinut törmätä lukuisiin itsetyydytystä hypettäviin juttuihin somessa tai netissä. Siitä voi syntyä käsitys, että kaikki muut nauttivat itsetyydytyksestä, ja itse on erilainen. Netin jutuista voi ottaa paineita siitä, että pitäisi olla samanlainen kuin muut. Nettijutut eivät kuitenkaan kerro siitä, mistä kenenkin tulisi tykätä. Media tai somettajat eivät tiedä sinusta ja kehostasi yhtään mitään. Itsetyydytystä ei kannata tehdä, jos siihen ei ole valmis tai se ei syystä tai toisesta tunnu kiinnostavalta kokeilla.

Muiden mielipiteet itsetyydytyksestä voivat vaikuttaa myös siten, että sitä ei halua tehdä, koska kokee ettei itsetyydytys ole sallittua. On tärkeää erottaa toisistaan se, ettei itsetyydytys kiinnosta, ja se, ettei itsetyydytys ole sallittua ylipäänsä. Jälkimmäinen on ulkoapäin tuleva rajoite, ja on tärkeää erottaa se omista haluista. Sinulla on oikeus päättää omasta kehostasi.

Itsetyydytys ja seksuaalinen halu

Seksissä on tärkeää, että sitä haluaa tehdä. Sama pätee itsetyydytykseen. Keskeisintä on pohtia kysymystä: ”Haluanko minä itsetyydyttää?”. Itsetyydytystä useimmiten edeltää seksuaalisen halun fiilikset, ja se voi ajatuksena kiihottaa. Moni kokee tarvetta seksuaaliseen tyydyttymiseen, ja siitä itsetyydytyskin sanana juontuu: tyydyttää seksuaalinen tarve itse. Jos itsetyydytystä lähtee kokeilemaan ilman seksuaalisen halun tai kiihottuneisuuden tunteita, ei itsetyydytyskään välttämättä tunnu hyvältä. Joskus halut voivat herätä pikkuhiljaa, mutta lähtökohtaisesti kannattaa itsetyydyttää vain silloin, kun on sellainen fiilis.

Kannattaa myös muistaa, että seksuaalisen halun fiilikseen voi vaikuttaa todella moni asia, ja toisaalta se voi olla ajassa muovautuva tai pysyvähkö ominaisuus.

Itsetyydytys ja seksuaalinen nautinto

Itsetyydytyksen tarkoitus on tuottaa seksuaalista nautintoa. Jos se, mitä teet ei tunnu hyvältä, kannattaa kokeilla erilaisia koskettamisen tapoja ja muistaa koko keho nautinnon lähteenä. Nopeudella, koskettamisen laadulla, ja sillä, mihin koskee voi olla merkittävä vaikutus nautinnon kannalta. Koskettamisen laatua kannattaa vaihdella, ja kuunnella sitä, mitä keho sinulle viestii nautinnosta. Voit myös fantasioida asioista, jotka sinua kiihottavat. Mikäli sinulla on kova halu itsetyydyttää, mutta et syystä tai toisesta nauti siitä, voit tulla seksuaalineuvontachattiimme juttelemaan aiheesta lisää. Väestöliiton maksuttoman seksuaalineuvontachatin löydät täältä.

Artikkelin on kirjoittanut Nuorten Väestöliiton palveluiden asiantuntijat

Artikkelia päivitetty 11.8.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...