Siirry sisältöön

Miten itsetyydytetään?

Julkaistu 12.10.2018 - 12.10.2018 klo 12:17 - Tuottanut Väestöliitto
Itsetyydyttämistä voi tehdä monella tapaa ja jokainen löytää itselleen sopivan tavan kokeilemalla erilaisia juttuja. Joskus se taas voi tuntua itsestä epämiellyttävältä asialta, jolloin sitä ei tietenkään tarvitse tehdä.

Sukupuolielinten hyväileminen käsin on ehkä tavallisin, mutta ei ainoa tapa itsetyydyttää. Terskassa ja klitoriksessa on paljon hermopäätteitä. Sen vuoksi esimerkiksi esinahan liikuttaminen kädellä terskan päällä edestakaisin tai klitoriksen hierominen sormin voivat tuntua seksuaalisesti nautinnolliselta. Sukuelimiä ja välilihan aluetta voi stimuloida vaikka painautumalla tai liikuttamalla kehoa esimerkiksi tyynyä tai patjaa vasten.

Kehossa on myös muita erogeenisiä alueita, joiden koskettelu tuntuu hyvältä ja kiihottaa. Tällaisia kohtia ovat muun muassa rinnat, vatsan alue, reidet, peräaukon ja välilihan seutu, niska tai kivekset. Jokainen voi tehdä tutkimusmatkoja kehoonsa ja löytää omasta kehostaan ne kohdat, joiden koskettamisesta saa seksuaalista nautintoa ja joka tuntuu hyvältä.

Itsetyydyttämiseen voi ottaa avuksi myös suihkun, liukuvoiteen ja runsaasti mielikuvia. Liukuvoide muuttavat kosketuksen tuntumaa sekä suojaa limakalvoja hiertymiltä.

Sooloseksille kannattaa varata sellainen aika ja paikka, ettei tule häirinneeksi muita ja toisaalta ei tule myöskään itse häirityksi.

Itsetyydyttämiseen on olemassa myös erilaisia seksivälineitä. Niitä voi hankkia erotiikkaliikkeistä tai tilata netistä. Myös kotoa löytyviä esineitä ja asioista voi käyttää apuna. Välineiden turvallisuuteen ja turvalliseen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Itsetyydytyksessä välineiden käyttäminen ei ole ollenkaan välttämätöntä, mutta ne voivat toimia piristyksenä tai vaihteluna itsetyydytyksessä, jos sellaista kaipaa.

Seksiin liittyvät mielikuvat, seksuaalifantasiat, usein lisäävät seksuaalista halua ja kiihottumista itsetyydyttäessä. Ne on helppo ottaa käyttöön myös sekstilanteessa seksikumppanin kanssa. Oman mielikuvituksen lisäksi esimerkiksi kuvat, kirjallisuus ja leffat voivat auttaa kiihottumisessa ja seksuaalisen halun lisäämisessä.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on eturauhanen?

Eturauhasella on tärkeä tehtävä lisääntymisen näkökulmasta katsottuna, mutta sen toiminta vaikuttaa myös seksuaaliseen hyvinvointiin....

SUOSTUMUS I Mistä tietää, haluaako toinen panna?

Puhuttaessa suostumuksesta seksiin, osalle tulee mieleen lupalapput ja kirjalliset sopimukset. Näistä ei oikeasti ole juuri hyötyä, koska...

Gynekologin chat nuorille

Tule kysymään ja keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijalääkärin kanssa seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista, kuten ehkäisystä,...