Siirry sisältöön

Olenko koukussa runkkaamiseen?

Julkaistu 25.01.2021 - Tuottanut Väestöliitto
Olenko koukussa runkkaamiseen?-nettitesti on tarkoitettu 13-19-vuotiaille nuorille sukupuoleen katsomatta. Sen tarkoituksena on auttaa nuorta pohtimaan, minkälainen rooli runkkauksella nuoren elämässä on.

Itsetyydytys on tavallinen ja monesti ihana seksitapa nuoruudessa ja aikuisiässä. Se on oiva keino tutustua seksielämään ja omaan kehoon. Sen tarkoitus on tuottaa seksuaalista nautintoa.

Moni nuori kuitenkin lähestyy meitä kysymyksellä ”runkkaanko liikaa?”. Vastaus ei ole yksinkertainen, sillä liikaa on oikeastaan vasta se, kun runkkaus esimerkiksi estää sinua tekemästä sinulle tärkeitä asioita. Joskus nuori myös ottaa puheeksi sen, että ei koe runkkaamista sallituksi asiaksi. Jos koet, että runkkaus on täysin kiellettyä, ei tämä nettitesti ole sinua varten. Sen sijaan sinun kannattaa tulla seksuaalineuvontachattiimme keskustelemaan asiasta lisää. 

Tämän kyselyn tarkoituksena on auttaa sinua pohtimaan, minkälaista roolia runkkaus elämässäsi näyttelee. Kyselyssä on hyödynnetty Paula Hallin teosta Koukussa seksiinKysely ei ole kliininen mittari eli sen tarkoituksena ei ole selvittää, onko kyse riippuvuudesta vai ei. Kyselyn tulokset voivat kuitenkin auttaa sinua pohdinnoissasi eteenpäin. 

Jos tulokset tai aihe kovasti pohdituttavat, tule ihmeessä seksuaalineuvontachattiimme juttelemaan pohdinnoistasi lisää!  

Testin kysymykset

 • 1. Runkkaamisesta tulee minulle hyvä olo.
 • 2. Runkkaaminen on minulle keino käsitellä hankalia tunteita (esim. ahdistus, häpeä tai viha), joita on vaikea sietää.
 • 3. Pystyn lopettamaan runkkaamisen, kun haluan lopettaa sen.
 • 4. Jätän väliin sovittuja tapaamisia kavereiden kanssa, jotta voin runkata.
 • 5. Runkkaus vie aikaa muilta tärkeiltä asioilta kuten yhteiseltä ajanvietolta perheen, ystävien tai seurustelukumppanin kanssa.
 • 6. Runkkauksen tarve häiritsee koulussa.
 • 7. Runkkaus estää kotitehtävien ja -töiden hoidon, vaikka minun pitäisi sellaisia hoitaa.
 • 8. Limakalvoni tai herkät ihoalueeni ovat kärsineet runsaasta runkkauksesta, mutta runkkaan silti.
 • 9. Minusta tuntuu, että runkkaaminen heikentää mieleni vointia.
 • 10. Minusta tuntuu siltä, että minun on saatava yhä enemmän ärsykkeitä kuten pornoa tai muuta materiaalia, jotta voin kiihottua ja nauttia runkkauksesta.
 • 11. Olen yrittänyt lopettaa jatkuvan runkkauksen, mutta en ole onnistunut siinä kuten toivoisin.
Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...