Gå till innehållet

Var kan man testa sig för könssjukdomar?

15.02.2022 klo 10:56 - Producerat av Befolkningsförbundet
Du kan testa dig för könssjukdomar på hälsostationer, privata läkarstationer och polikliniker för könssjukdomar. Testförfarandena varierar mellan olika kommuner, så den färskaste informationen om testningen i din hemkommun får du genom att ringa hälsostationen eller gå in välfärdsområdets webbplats. I en del kommuner kan man testa sig hemma.

Om kondomen eller slicklappen (oralsexskydd) gått sönder eller glömts bort ska du inte att söka dig till ett könssjukdomstest genast följande dag. Så tidigt är testresultaten ännu inte tillförlitliga. Klamydia- och gonorrésmitta syns först om en vecka och andra könssjukdomar ännu senare. 

Också sättet du haft sex på spelar en roll för provtagningen. Det är således inte av nyfikenhet som laboratorieskötaren frågar om saken, utan för att provet ska tas på rätt ställe. Om du till exempel har haft oralsex ska provet tas i svalget för att ge korrekt resultat. Om labbskötaren inte frågar om sexsätten ska du själv föra dem på tal. Du kan alltså också själv be om att testen tas på rätta ställen. 

   ”Det kostar inget att testa sig för könssjudomar på en hälsostation eller poliklinik för könssjukdomar, och det finns ingen åldersgräns för testningen.” 

Testning på polikliniker för könssjukdomar 

I samband med universitetssjukhusen finns det polikliniker för könssjukdomar, dit man kan gå för att testa sig. Poliklinikernas förfaranden varierar, därför ska du kontrollera deras egna webbplatser för närmare information om öppettider och om hur man söker sig till testning. 

Testning på privat läkarstation 

Du kan också testa dig för könssjukdomar på en privat läkarstation. Där måste du betala för testerna och läkarbesöket. Du kan ringa läkarstationen på förhand och fråga vad det kostar eller kolla deras hemsidor.

Testning hemma 

För vissa könssjukdomar finns också test som du kan göra hemma, vilket kan underlätta proceduren. När du gör ett hemmatest ska du följa anvisningarna noggrant för att resultatet ska bli korrekt. Om resultatet är positivt, det vill säga att det visar att du har en könssjukdom, ska du gå till läkare för att få behandling. 

Hiv-testning på Hivpoint 

Hiv-test kan göras gratis och anonymt på Hivpoint. 

 

Uppdaterad 16.03.2023

Skribenter: 
Sakkunniga vid Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar 

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till hälsovårdstjänster ämnade för den sexuella hälsan

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...