BETA Siirry sisältöön

Mikä on seksilelujen idea?

Julkaistu 11.09.2018 - Väestöliitto
Seksilelujen idea on tuoda ihmisten seksielämään lisää nautintoa, vaihtelua ja leikkimielisyyttä. Ne voivat myös auttaa ihmisiä löytämään keinoja nauttia seksistä, jos se on muuten hankalaa, esimerkiksi fyysisen rajoitteen takia.
Poikien Puhelin
Tuottanut Väestöliitto

Seksileluja on laaja kirjo erilaisia kehonosia, mieltymyksiä, tunne-elämyksiä ja tilanteita varten, ja niistä voi nauttia yksin itsetyydyttäessä tai sovitusti seksissä toisen ihmisen kanssa. Seksileluna voi toimia juuri tätä tarkoitusta varten kehitetty väline, joita voi ostaa erotiikka-alan liikkeistä tai nettikaupoista, tai jokin muu esine, jolla hyväily tuntuu hyvältä. Osa innostuu jopa valmistamaan itsetehtyjä seksileluja! Kussakin tilanteessa on tärkeää, että seksilelua käytetään järjellä ja turvallisesti niin, ettei se jää mihinkään jumiin tai aiheuttaa vahinkoa. Olennaista on myös, että huolehtii hygieniasta, eli lelut tulee pestä käytön jälkeen.

Monelle tulee seksilelusta ensimmäisenä mieleen dildo eli tekopenis tai muodoltaan neutraali sauva, jolla voi hyväillä emätintä tai peräaukkoa. Osa on varustettu sisään rakennetulla värinää tuottavalla motoriikalla, jolloin on tapana puhua hieromasauvasta. Osa niistä on muotoiltu erityisesti pillun ns. g-pisteen tai eturauhasen hivelöintiin. Joihinkin seksileluihin voi työntyä peniksellä sisään, jolloin seksilelu näyttelee suun, pillun tai takapuolen virkaa. Näiden lelujen kanssa on hyvä käyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Mikäli samaa välinettä käyttää useampi henkilö, tulee muistaa myös kondomi sekä välineen pesu käyttäjien vaihtuessa.

Peniksen tyven ympäri laitettava penisrengas auttaa pitämään penikseen pakkautunutta verta paisuvaiskudoksissa. Penisrengas voi näin ollen koventaa erektiota tai auttaa säilyttämään stondiksen pidemmän aikaa. Sitä ei kuitenkaan kannata käyttää parisen kymmentä minuuttia pidempää yhtäjaksoisesti.

Seksileluiksi voi mieltää myös muita esineitä, joilla voi tuottaa hipsuttavia, nipistäviä, läpsäyttäviä tai aistimuksia eri puolille kehoa taikka kuulo- tai hajuaistia kutittavia elämyksiä. Joku saattaa innostua myös erilaisista ronskeista asusteista.

Seksileluja voi käyttää kuka tahansa eikä niiden ostamisessa ole ikärajaa. Monessa erotiikka-alan liikkeessä on osaava henkilökunta, joka osaa kertoa lelujen ominaisuuksista ja neuvoa niiden käytöstä. Erilaiset vammat, pitkäaikaissairaudet tai väliaikaiset kehon temppuilut saattavat vaikuttaa seksielämään niin, että erilaisista seksileluista tai apuvälineistä on hyötyä. Asian voi ottaa puheeksi hoitavan lääkärin, kuntoutusohjaajan tai seksuaalineuvojan kanssa tai siitä voi etsiä tietoa esimerkiksi erilaisten potilasjärjestöjen kautta.

 

Lähteet

https://www.umo.se/sex/olika-satt-att-ha-sex/sexleksaker/

 

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Voiko vanhempien kanssa puhua seksistä?

Seksistä puhuminen vanhempien kanssa mietityttää monia murrosiän alettua. Kehon muutokset hämmentävät ja seksuaaliset halut alkavat heräillä....

Voiks omaa spermaa syödä?

Sperma, eli siemenneste, on siittiöitä sisältävää nestettä jonka tarkoituksena on kuljettaa ja ravita siittiöitä. Siittiöiden tehtävänä...

Miten seksileluja huolletaan?

Jotta dildot, anustapit, tekopillut ynnä muut lelut pysyisivät käyttökuntoisina mahdollisimman pitkään, niin niitä on syytä huoltaa ja...