Siirry sisältöön

Mitä erilaisia seksiasentoja on?

14.12.2023 klo 16:05 - Kirjoittanut Nuorten Väestöliitto , Väestöliitto
Seksiä voi harrastaa monessa eri asennossa. Tutustu tämän artikkelin avulla turvallisesti joihinkin tavallisempiin seksiasentoihin.

Seksuaalineuvontachatissa kysytään ajoittain, miten seksiä harrastetaan. Seksiä voi harrastaa monella tavalla ja todella monessa eri asennossa, eikä ole yhtä oikeaa tai väärää seksiasentoa. Tärkeintä on, että seksisasento sopii kaikille seksin osapuolille. Seksin ei kuulu tuntua kivuliaalta ja on tärkeää, että kaikilla on mukava ja turvallinen olo riippumatta siitä, missä asennossa seksiä harrastetaan. 

Tämän artikkelin kuvat ovat vain yksi esimerkki siitä, miltä seksiasento voi näyttää. Sinulle ja seksikumppanillesi se voi näyttää täysin erilaiselta kuin kuvassa. Vaikka kuvat voivat antaa tietynlaisen sukupuolittuneen vaikutelman, nämä seksiasennot sopivat yhtä hyvin kaikille, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.  

Ei ole olemassa mitään sääntöä, että jokaisen tarvitsisi kokeilla paljon erilaisia seksiasentoja. On täysin sallittua käyttää samaa tuttua ja turvallista seksiasentoa, jonka tiedät toimivan. Jos haluat kokeilla eri asentoja, voit aloittaa tutustumalla aiheeseen tämän artikkelin avulla. 

Sooloseksi eli itsetyydyttäminen 

Sooloseksiä eli itsetyydyttämistä voi harrastaa monilla eri tavoilla. Myös itsetyydytyksen aikana voit kokeilla erilaisia asentoja ja tunnustella, mikä sopii sinulle. Täältä voit lukea lisää itsetyydytyksestä 

(C) Väestöliitto

Lähetyssaarnaaja 

Lähetyssaarnaajassa toinen kumppani makaa selällään ja toinen kumppani makaa kasvokkain kumppanin päällä. Asento mahdollistaa läheisen yhteyden ja katsekontaktin kumppanien välille. Päällä oleva henkilö voi penetroida seksileluilla, sormilla tai peniksellä. Lähetyssaarnaajassa sekä anaali- että emätinyhdyntä on mahdollista. 

(C) Väestöliitto

Päällä oleva henkilö asettaa jalkansa selällään makaavan osapuolen jalkojen väliin. Kädet voi asettaa esimerkiksi selällään makaavan kumppanin sivuille tai hänen selkänsä alle.  

Lähetyssaarnaaja-asennossa päällä olevalla henkilöllä on enemmän kontrollia yhdynnän tahdista ja syvyydestä, joten on tärkeää, että alla oleva kommunikoi selkeästi, miltä hänestä tuntuu. 

Selällään oleva henkilö voi kokeilla kallistaa lantiotaan penetraatiokulman säätämiseksi. Apuna tähän voi käyttää esimerkiksi tyynyä alaselän ja lantion alla. Myös jalkojen asentoa muuttamalla penetraatiokulma muuttuu.

Seksiä takaapäin 

Eri kyselyjen mukaan ”doggy style” on netissä haetuin seksiasento sekä myös suosituin seksiasento riippumatta sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

(C) Väestöliitto

Takaapäin eli doggy style -asennossa toinen henkilö on nelinkontin. Toinen on polvillaan ensimmäisen henkilön takana. Takana oleva henkilö voi penetroida seksileluilla, sormilla tai peniksellä. Doggy style -asentoa kannattaa kokeilla hellävaraisesti, sillä asento mahdollistaa syvän penetraation. Asento ei helposti mahdollista katsekontaktia, joten sanallinen kommunikaatio on erityisen tärkeää. 

Doggy style -asennossa on mahdollista harrastaa emätin- ja anaaliyhdynnän lisäksi esimerkiksi suuseksiä. 

Suuseksi 

Täältä voit aloittaa lukemalla lisää suuseksistä. Suuseksiä voi harrastaa monissa eri asennoissa. Voit esimerkiksi maata selällä tai kyljellä, seistä tai istua huonekalun reunalla. Mahdollisuuksia rajoittaa vain mielikuvituksesi. Suuseksiä voi antaa sekä penikselliselle että pimpilliselle, ja myös peräaukkoa voi hyväillä suulla. Seksikumppanit voivat antaa suuseksiä toisilleen samanaikaisesti tai yksi kerrallaan. 

Kuvassa yksi esimerkki suuseksiasennosta.  

(C) Väestöliitto


Muokkaa seksiasentoja omien tarpeiden mukaan
 

Eri seksiasentojen kokeilussa kommunikaatio on tärkeää. Avoin ja rehellinen kommunikointi omista rajoista, tunteista ja toiveista on perusta sille, että uuden seksiasennon kokeilusta jää positiivinen kokemus. Eli jos jokin asento ei jostain syystä tunnu hyvältä, asiasta kannattaa rohkeasti kertoa seksikumppanille. 

Eri seksiasentoja kannattaa muokata yksilöllisten tarpeiden mukaan. Seksiasentoja muokkaamalla voit huomioida esimerkiksi kehoon liittyviä seikkoja, liikkumisrajoitteita, mieltymyksiä tai aistien yliherkkyyttä. 

Jos koet tarvetta muokata seksiasentoa paremmaksi, ota asia rohkeasti puheeksi kumppanisi kanssa. Seksiasentojen kokeilemisen tulisi olla kaikille osapuolille turvallista ja mukavaa. 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...