Siirry sisältöön

Voiko tunteita oppia hallitsemaan?

Julkaistu 25.10.2019 - Väestöliitto
Tunteitaan ei pelkästään voi oppia hallitsemaan - vaan niitä täytyy oppia hallitsemaan, kyetäkseen elämään tasapainoista elämää. Kuulostaako kohtalokkaalta? Kenties. Mutta jos yhtään mietit asiaa, ymmärtänet että on mukavampaa olla tunnerekassa kuskin, kuin pelkääjän paikalla.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Tunteiden hallinnan näkökulmasta on oleellista ymmärtää, ettei tunteitaan pääse pakoon. Ne ovat läsnä ja vaikuttavat elämäämme, halusimme sitä tai emme. Parasta mitä voimme tehdä, on hyväksyä ne osaksi itseämme. Pysähtyä ja kuunnella mitä ne yrittävät meille kertoa, sillä tunteet ovat ennen kaikkea sisäisiä viestejä. Vinkkejä, miten meidän tulisi toimia tietyssä tilanteessa. Vaikka tunteet ovat useimmiten seurausta jostain, emme kuitenkaan aina tiedä, mistä niissä on kyse. Ne antavat vihjeitä, mutta eivät sisällä ratkaisuja ja voivat jopa johtaa meitä harhaan.

Otetaanpa esimerkki. Kävelet kadulla porukan ohi ja horjahdat liukkaalla tiellä. Viereinen porukka puhkeaa nauramaan ja katsoessasi heihin päin, olet aivan varma että he nauravat juuri sinulle. Saatat tuntea ahdistusta, vihaa, kenties pelkoakin. Saata ajatella olevasi naurettava, typerä tai täysi luuseri. Tai kenties ajattelet, että porukan tyypit ovat idiootteja ja että he sietäisivät saada kunnolla lättyynsä. Antaudut tunteiden vietäväksi. Pahoitat mielesi ja vetäydyt tai suutut ja ajaudut käsirysyyn kaveriporukan kanssa. Jälkikäteen saatat miettiä miten tässä näin kävi? Miksi reagoin näin vahvasti?

Kelataanpa takaisin ja palataan kohtaan, jossa porukka alkoi nauramaan. Mitäpä jos joku porukasta murjaisi vitsin tai näytti hyvän jutun puhelimestaan, juuri ennen kuin satuit kävelemään ohitse, mikä sai aikaan naurunremakan, eivätkä tyypit edes nähneet horjumistasi. Oliko tulkintasi tilanteesta näin ollen oikea? Aivan. Ehkäpä aikaisempi kokemuksesi sai sinut tulkitsemaan tilanteen vihamielisenä tai pilkkaavana, mikä sai aikaan ymmärrettävän tunnereaktion. Tunteesi puolestaan saivat sinut vakuuttuneeksi siitä, että tulkintasi tilanteesta oli oikea. Kenties olisit kuitenkin toiminut toisin, jos olisit tiennyt mikä porukkaa oikeasti nauratti?

Kyetäkseen hallitsemaan tunteitaan, on kyettävä tulkitsemaan niiden välittämiä viestejä. Tähän tarvitsemme järkeä. On tärkeää tiedostaa, ettei mikään tunne ole itsessään väärä, paha, tai edes tosi. Ne ovat vain tunteita. Järjen avulla voimme kuunnella tunteen välittämää viestiä ja päättää toimia, tai olla toimimatta sen pohjalta. On tärkeää tunnistaa tunteiden olevan voimavara, jonka hyödyntämisestä itse päätämme. Tunteet ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Parhaassa tapauksessa tunteet voivat auttaa meitä tekemään arvojemme mukaisia valintoja, mutta ottaessaan vallan, tunnekuohut voivat johtaa kannaltamme huonoihin ratkaisuihin tai madaltaa mielialaa täysin suotta.

Tunteiden hallinnassa vaadittavien ominaisuuksien ymmärrystä kutsutaan tunnetaidoiksi, jotka ovat elintärkeitä onnellisen ja tasapainoisen elämän saavuttamiseksi. Parasta tässä kaikessa on se, että tunnetaitoja on mahdollista opetella ja siten oppia hallitsemaan tunteitaan. Tunnetaitoja voi kehittää esimerkiksi erilaisten harjoitusten avulla, jotka voivat auttaa pysähtymää tunteiden äärelle, kyseenalaistamaan, hyväksymään tai ohittamaan negatiivisia tunteita. Voit oppia suhtautumaan tunteisiin sellaisina kuin ne ovat, vain tunteina, joiden hyödyntämisestä päätät itse.

Tässä kohtaa saatat ajatella, että on turhaa opetella ymmärtämään ja hallitsemaan omia tunteitaan, sillä ei se muuta sitä, että jotkut voisivat edelleen nauraa sinulle. Olet oikeassa. Toisten käytökseen et voi vaikuttaa, mutta omaasi voi ja siihen miten asiaan suhtaudut ja missä määrin annat tunteen vaikuttaa itseesi. Vai antaisitko tämän vallan mieluummin toisille?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...