Siirry sisältöön

Miksi lantionpohjanlihakset ovat tärkeät?

24.10.2018 klo 15:51 - Tuottanut Väestöliitto
Lantionpohjan lihakset ovat tärkeä osa lihaksistoa. Ne auttavat virtsan ja ulosteen pidättämisessä. Ne vaikuttavat emättimen aukkoon ja peniksen erektioon. Lihaksia on tärkeää opetella tunnistamaan. Silloin niitä voi oppia myös rentouttamaan ja supistamaan. Lantionpohja voi olla myös ylijännittynyt, jolloin seksi voi aiheuttaa kipua.

Lantiopohjan lihasten tunnistaminen ja tahdonalainen hallitseminen ovat tärkeitä taitoja. Lantiopohjan lihakset ovat tahdonalaisia lihaksia, joten niitä voi opetella supistamaan ja rentouttamaan. Rentoutus on lantionpohjalle yhtä tärkeää kuin puristukset. Jännittyneet lihakset voivat estää tai hankaloittaa esimerkiksi seksitilanteen tai  tamponin laittamisen onnistumista.

Jos epäilet lantionpohjan lihastesi toimivan epänormaalisti, eli oireina on virtsankarkailua, yhdyntäkipuja tai erektiovaikeuksia, hakeudu terveydenhoitajalle tai lääkäriin.

Miksi lantionpohjan lihasten tunnistaminen ja treenaus kannattaa?

Lantionpohjan lihakset ympäröivät lantion elimiä, kuten virtsaputkea, emätintä, penistä, kiveksiä ja peräsuolta. Niiden avulla pidätetään virtsaa ja ulostetta.

Kun lantionpohjan lihakset ovat kunnossa, peniksen erektio on tukevampi ja emätin napakampi. Hyväkuntoinen lantionpohjalihas on myös hyvätuntoinen, ja parantaa seksuaalisia tuntemuksia.

Lantionpohjan lihasten supistustila voi estää tamponin tai kuukupin asettamisen emättimeen. Samasta syystä myös gynekologinen tutkimus voi tuntua epämiellyttävältä tai jopa kivuliaalta. Siksi lantionpohjanlihaksia on tärkeää myös opetella rentouttamaan.

Tärkeintä on ensin oppia tunnistamaan oikeat lihakset, jotta niitä pystyy treenaamaan. Lihasten tunnistaminen ja tahdonalainen rentouttaminen ei ole välttämättä helppoa, mutta niitä voi harjoitella. Lantiopohjan lihakset heikkenevät, kuten muutkin lihakset, iän, raskauksien ja joidenkin sairauksien myötä. Sen vuoksi niiden säännöllinen treenaaminen on tärkeää viimeistään iän karttuessa. On myös joitain liikuntalajeja jotka kehittävät lantionpohjanlihaksia, kuten ratsastus tai jooga.

Kuinka käyttää lantionpohjan lihaksia seksissä?

Lantionpohjan lihakset vaikuttavat erektioon, kykyyn kontrolloida siemensyöksyä ja kokea orgasmi. Seksi itsessään jo kehittää lantionpohjanlihaksia!

Yhdynnässä voi nopeilla rytmikkäillä lantiopohjan lihasten puristuksilla vaikuttaa peniksen erektion jäykkyyteen ja kestoon. Jännittämällä lantiopohjan lihakset voimakkaasti muutamaksi sekunniksi juuri ennen siemensyöksyä voi estää sen tulemisen ja halutessaan pitkittää yhdyntää tai itsetyydytystä.

Lantionpohjanlihaksia jännittämällä, myös emättimen lihaksisto jännittyy. Yhdyntäseksissä vuoronperään jännittämällä ja vapauttamalla lantionpohjanlihaksia voi lisätä seksiin enemmän tuntumaa ja ns. kitkan tunnetta.

Kun lantionpohjassa on voimaa, tuntoakin on enemmän. Kun lihakset supistelevat, orgasmit on voimakkaampia ja seksi paranee.

Kuinka treenata lantionpohjan lihaksia? Lue lisää täältä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 21.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...