Siirry sisältöön

Kuinka voi treenata lantionpohjanlihaksia?

Julkaistu 24.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Lantiopohjan lihasten tunnistaminen ja niiden tahdonalainen supistaminen ja rentouttaminen eivät välttämättä ole helppoa. Jokainen voi ne kuitenkin harjoittelemisen avulla oppia. Lantionpohjanlihakset löytyvät kun supistat lantiopohjan lihaksia, sukuelimiä ja peräaukkoa. Vahvat lantionpohjanlihakset vaikuttavat muun muassa emättimen aukkoon niin, että lantiponpohajnlihaksia supistamalla aukko tiukentuu. Lantionpohjanlihaksillä voi vaikuttaa myös peniksen erektioon.

Emättimen aukko voi tuntua tiukalta tai löysältä, siihen vaikuttavat lantionpohjanlihakset. Peniksen erektio voi tuntua vahvalta tai heikolta, siihenkin vaikuttavat lantionpohjanlihakset.

Seuraavilla ohjeilla lantionpohjan lihaksia voi treenata eli harjoitella:

Peniksessä liikettä kannattaa tuoda virtsaputkeen päin. Näin kivekset ja penis nousevat hieman ylöspäin. Samanaikaisesti voi tunnustella sormilla lantiopohjanlihaksia välilihan alueella tai kivesten vierestä.

Peräaukkoa ja emätintä supistamalla, emätin kutistuu ja imeytyy sisäänpäin.  Nämä pysyvät supussa niin kauan, kun jaksat ylläpitää jännitystä. Kun taas rentoutat lantiopohjan lihakset, emättimen aukko ja peräaukko tulevat taas paremmin esiin.

Jännitä lihaksia 5 sekuntia ja rentoutua perään 10 sekunti. Toista harjoitus 5-10 kertaa. Opettele harjoitus niin että sen tehdä istuma- ja seisoma-asennossa.

Voit tutkia ja tunnistaa lantiopohjan lihaksia myös peilin avulla:

Mene selin makuulle polvet koukussa ja katso peilin avulla välilihaa joka jää peräaukon ja kivesten/ peniksen/ emättimen väliin. Supista peräaukon ympärillä olevia lihaksia, samalla tavalla kuin pidättäisit ilmavaivoja.

Kuinka treenata lantionpohjanlihaksia kävellessä?

Kävellessä voit harjoittaa lihaksia jännittämällä niitä puolella teholla. Pidä jännitys yllä laskien 20:n ja jatkat kävelyä. Tämän jälkeen pysähdy ja rentouta lihaksia 20 sekuntia. Toista tämä 5-10 kertaa. Opittuasi tämän, voit tehdä harjoitusta myös hölkätessäsi.

Lihakset löydettyäsi voit harjoittaa niitä toistamalla näitä liikkeitä. Harjoituksia tehdessä hengitä rauhallisesti koko ajan. Pidä pakarat ja reidet mahdollisimman rentoina. Yhtä tärkeää on oppia rentouttamana lantiopohjan lihakset.

Tunnistamisharjoitus virtsatessa

Testaa, osaatko supistaa oikeita lihaksia katkaisemalla virtsasuihkun kesken virtsauksen. Kun virtsasuihku katkeaa, osaat supistaa lantionpohjan lihaksia

Sormitesti emättimen kanssa

  • Pese kätesi.
  • Laita liukastetta etu- ja keskisormiisi. Voit käyttää esimerkiksi ruokaöljyä tai perusvoidetta, joka ei ärsytä limakalvoja.
  • Työnnä yhteen liitetyt sormet varovasti emättimeen noin 3-5 senttimetrin syvyyteen. Aluksi voi kokeilla tätä myös yhdellä sormella.

Rentoudu hetkeksi.

  • Purista sitten emättimelläsi sormiasi ja päästä rennoksi.
  • Vedä sormet ulos ja pese kätesi.

-> Tunsitko puristuksen sormissasi?

-> Liikkuivatko sormesi emättimessäsi ylös kun jännitit ja sitten alas, kun rentoutit emätintäsi?

Jos vastasit kyllä, lantiopohjan lihaksissasi on voimaa. Tee silti lantiopohjan lihasten jumppaa päivittäin, sillä niiden vahvistaminen ja voiman ylläpitäminen ei mene koskaan hukkaan.

Jos vastasit en, et varmaankaan vielä löytänyt oikeita lihaksia. Sormitestin avulla voi etsiä oikeita lihaksia, jumpata aina välillä ja taas kokeilla, ovatko oikeat lihakset löytyneet.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Pienen lapsen kehoitsetunto

Kehoitsetunto on ihmisen kehonkuva, käsitys omasta kropasta. Miten hyvänä, sopivana, oikeanlaisena tai kelpaavana ihminen kokee oman kehonsa....

Vastataan lapsille asiallisesti

Puhutaan lapsille avoimesti kehon luonnollisista osista ja toiminnoista. Se on lapsille turvallisinta. Ei puhuta enää "vessasanoista" vaan kaikista...

Kuinka korona vaikuttaa nuorten seksuaaliterveyspalveluihin?

Terveyspalvelut ovat poikkeustilassa ja henkilöstöä on voitu joutua supistamaan. Sinulla on kuitenkin oikeus saada apua ehkäisyyn ja...