Siirry sisältöön

Mitä on vulvodynia?

Julkaistu 11.11.2019 - 11.11.2019 klo 14:17 - Tuottanut Väestöliitto
Vulvodyniaksi kutsutaan naistyypillisissä kehoissa esiintyvää kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnyttimien (emättimen ja virtsaputken aukko, häpyhuulet, klitoriksen alue) kipua, jolle ei ole selvää syytä. Vulvodyniaan liittyvä kipu voi olla paikallista vulvan eli häpyhuulien, emättimen ja virtsaputken aukon, klitoriksen alueen kipua tai epämääräisempää yleistä kipua. Jos koet kipua, pistelyä tai kuumotusta seksissä tai ilman mitään syytä yleisesti emättimen tai virtsaputken suulla, häpyhuulten tai klitoriksen alueella, hakeudu lääkärille.

Kipu voi syntyä joko kosketuksen seurauksena tai ilman kosketusta. Pääasiassa vulvodynia esiintyy paikallisena emättimen kosketusarkuutena tai yleistyneenä vulvodyniana. Kipu voi tuntua emättimen aukon yhdessä kohdassa, tai vulvodynia voi oireilla kutinana, pistelynä, kuumotuksena tai kirvelynä johon ei löydy ulkoisia syitä. Erityisesti emättimen kosketusarkuutena esiintyvä vulvodynian muoto eli vestibulodynia on yleistä nuorilla.

Yleisin vulvodynian muoto on paikallinen kosketuksen provosoima kiputila vestibulodynia. Vestibulodynia on yleisintä nuorilla naisilla (erityisesti 20−30-vuotiailla) ja se voi olla joko primaarista tai sekundaarista. Primaarinen vestibulodynia huomataan usein esimerkiksi ensimmäisen tamponin asettamisen yhteydessä tai ensimmäisessä yhdynnässä, kun taas sekundaarinen vestibulodynia ilmenee myöhemmällä iällä.

Merkittävin vestibulodynian oire on yhdyntäkipu, joka voi jopa estää yhdynnät kokonaan. Vestibulodyniaan liittyvää kipua on kuvailtu äkilliseksi, polttavaksi ja teräväksi. Kipukokemus voi olla erittäin voimakas, koska paikallista kosketukseen liittyvää vulvodyniaa sairastavilla on todettu olevan emättimen suuaukon limakalvon pinnassa enemmän kipua aistivia tuntohermosäikeitä kuin terveillä naisilla. Tämän lisäksi limakalvot voivat olla myös kuivat ja arat, jolloin jo istuvien vaatteiden käyttö saattaa aiheuttaa merkittävää kipua. Usein pitkään vulvodyniasta kärsineille on kehittynyt myös lantionpohjan lihaksiston jännittyneisyyttä eli vaginismia.

Seksi ja vulvodynia

Vulvodyniaa sairastavalla voi olla seksiä. Seksi on niin paljon muutakin kuin penetroivaa tai yhdyntäseksiä.

Kivun ja sen esiintymisen määrittely voi olla hankalaa eivätkä kaikkien oireet ole selkeästi jaoteltavissa tietyn alatyypin alle. Tämän lisäksi oireet voivat myös vaihdella elämäntilanteen tai esimerkiksi kuukautiskierron mukaan. Yhdellä kipujakso voi kestää vain joitakin kuukausia, kun taas toisella se voi kulkea mukana läpi elämän.

Olkoon seksi millaista tahansa, siinä kannattaa käyttää liukastusvoidetta. Kehossa on satoja erilaisia mielihyvää tuottavia paikkoja jotka löytyvät vain tutkimalla ja löytämällä. Sekvileineistä voi olla suuria pu, kun seksuaalista nautintoa tuotetaan klitoriskiihottimella tai vaikka anaalitapeilla.

Seksiin liittyviä hyviä lisävinkkejä löydät täältä.

Vulvodyniaan liittyvät oireet voivat myös palata takaisin oltuaan välillä pitkäänkin poissa. Kaikissa tapauksissa kipua ei välttämättä pystytä poistamaan täysin mutta sitä voidaan lievittää monin keinoin.

Jos koet kipua, pistelyä tai kuumotusta seksissä tai ilman mitään syytä yleisesti emättimen tai virtsaputken suulla, häpyhuulten tai klitoriksen alueella, hakeudu lääkärille.

Lähde: Gynekologinen potilasjärjestö Korento RY.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

LAINARAHA I Kannattaako massia lainata?

Lainanotossa on kuitenkin aina riskinsä, sillä laina on aina maksettava takaisin. Mikäli lainanottaja ei ole tietoinen lainaamisen säännöistä,...

TUBETTAMINEN I Miks se on joku juttu ja miks sitä tehdään?

Internetin yleistymisen ja sen nopeuksien kasvun myötä, kenen tahansa ihmisen on helppo ladata tai striimata mitä vain internetiin. Ja siitä on...

Chat nuorille!

Chat nuorille! Kaikille avointa keskustelua rennolla otteella adhd-aihepiiristä.