Siirry sisältöön

Mitä on vulvodynia?

11.11.2019 klo 14:17 - Tuottanut Väestöliitto
Vulvodyniaksi kutsutaan naistyypillisissä kehoissa esiintyvää kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnyttimien (emättimen ja virtsaputken aukko, häpyhuulet, klitoriksen alue) kipua, jolle ei ole selvää syytä. Vulvodyniaan liittyvä kipu voi olla paikallista vulvan eli häpyhuulien, emättimen ja virtsaputken aukon, klitoriksen alueen kipua tai epämääräisempää yleistä kipua. Jos koet kipua, pistelyä tai kuumotusta seksissä tai ilman mitään syytä yleisesti emättimen tai virtsaputken suulla, häpyhuulten tai klitoriksen alueella, hakeudu lääkärille.

Kipu voi syntyä joko kosketuksen seurauksena tai ilman kosketusta. Pääasiassa vulvodynia esiintyy paikallisena emättimen kosketusarkuutena tai yleistyneenä vulvodyniana. Kipu voi tuntua emättimen aukon yhdessä kohdassa, tai vulvodynia voi oireilla kutinana, pistelynä, kuumotuksena tai kirvelynä johon ei löydy ulkoisia syitä. Erityisesti emättimen kosketusarkuutena esiintyvä vulvodynian muoto eli vestibulodynia on yleistä nuorilla.

Yleisin vulvodynian muoto on paikallinen kosketuksen provosoima kiputila vestibulodynia. Vestibulodynia on yleisintä nuorilla naisilla (erityisesti 20−30-vuotiailla) ja se voi olla joko primaarista tai sekundaarista. Primaarinen vestibulodynia huomataan usein esimerkiksi ensimmäisen tamponin asettamisen yhteydessä tai ensimmäisessä yhdynnässä, kun taas sekundaarinen vestibulodynia ilmenee myöhemmällä iällä.

Merkittävin vestibulodynian oire on yhdyntäkipu, joka voi jopa estää yhdynnät kokonaan. Vestibulodyniaan liittyvää kipua on kuvailtu äkilliseksi, polttavaksi ja teräväksi. Kipukokemus voi olla erittäin voimakas, koska paikallista kosketukseen liittyvää vulvodyniaa sairastavilla on todettu olevan emättimen suuaukon limakalvon pinnassa enemmän kipua aistivia tuntohermosäikeitä kuin terveillä naisilla. Tämän lisäksi limakalvot voivat olla myös kuivat ja arat, jolloin jo istuvien vaatteiden käyttö saattaa aiheuttaa merkittävää kipua. Usein pitkään vulvodyniasta kärsineille on kehittynyt myös lantionpohjan lihaksiston jännittyneisyyttä eli vaginismia.

Seksi ja vulvodynia

Vulvodyniaa sairastavalla voi olla seksiä. Seksi on niin paljon muutakin kuin penetroivaa tai yhdyntäseksiä.

Kivun ja sen esiintymisen määrittely voi olla hankalaa eivätkä kaikkien oireet ole selkeästi jaoteltavissa tietyn alatyypin alle. Tämän lisäksi oireet voivat myös vaihdella elämäntilanteen tai esimerkiksi kuukautiskierron mukaan. Yhdellä kipujakso voi kestää vain joitakin kuukausia, kun taas toisella se voi kulkea mukana läpi elämän.

Olkoon seksi millaista tahansa, siinä kannattaa käyttää liukastusvoidetta. Kehossa on satoja erilaisia mielihyvää tuottavia paikkoja jotka löytyvät vain tutkimalla ja löytämällä. Seksivälineistä voi olla suuri apu, kun seksuaalista nautintoa tuotetaan klitoriskiihottimella tai vaikka anaalitapeilla.

Seksiin liittyviä hyviä lisävinkkejä löydät täältä.

Vulvodyniaan liittyvät oireet voivat myös palata takaisin oltuaan välillä pitkäänkin poissa. Kaikissa tapauksissa kipua ei välttämättä pystytä poistamaan täysin mutta sitä voidaan lievittää monin keinoin.

Jos koet kipua, pistelyä tai kuumotusta seksissä tai ilman mitään syytä yleisesti emättimen tai virtsaputken suulla, häpyhuulten tai klitoriksen alueella, hakeudu lääkärille.

Lähde: Gynekologinen potilasjärjestö Korento RY.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten puhua seksistä kavereiden kanssa?

Kavereiden kanssa seksistä saa puhua. On kuitenkin hyvä muistaa kunnioittaa mahdollisen seksikumppanin rajoja ja yksityisyyttä, eikä jakaa...

Turvallinen nettideittailu

Tällä luennolla pohditaan turvallista nettideittailua sekä uusien nettituttujen tapaamista livenä. Luento on suunnattu erityisesti...

Voiko somesta ottaa paineita seksin suhteen?

Some tarjoaa mahdollisuuksia seksuaalisuuden ilmaisulle sekä seksistä puhumiselle. Kääntöpuolena somesta voi ottaa paineita oman seksuaalisuuden...