Siirry sisältöön

Voiko endometrioosi vaikuttaa seksuaalisuuteen?

23.03.2020 klo 13:23 - Tuottanut Väestöliitto
Endometrioosi voi vaikuttaa sitä sairastavan seksuaalisuuteen monin tavoin, ja vaikutukset ovat pitkälti negatiivisia. Jopa 60 prosentilla endometrioosia sairastavista naisista on seksuaalisia toimintahäiriöitä, joita voivat olla ongelmat kiihottumisessa ja halussa, kivut seksin aikana sekä orgasmiongelmat.

Endometrioosin oireisiin kuuluu usein ennen kuukautisia alkava, päiviä kestävä voimakas kipu. Toisinaan tämä kipu kroonistuu niin, että kivuttomia päiviä on kuukaudessa vähemmän kuin kipupäiviä, ja joillakin kipu on jatkuvaa.

Kivun ennakoinnista tulee negatiivinen kierre

Monille endometrioosia sairastaville yhdyntäkivuilla on merkittävä vaikutus elämänlaatuun ja intiimeihin ihmissuhteisiin. Eri tutkimuksissa on todettu, että reilu puolet endometrioosia sairastavista kokee, että endometrioosi vaikuttaa negatiivisesti intiimisuhteisiin. Useat endometrioosia sairastavat kokevat endometrioosin vaikuttavan negatiivisesti seksielämäänsä. Arviolta joka neljäs endometrioosia sairastavista naisista kärsii yhdyntäkivuista.

Yhdyntäkipujen lisäksi endometrioosi voi aiheuttaa kipuja myös muunlaisessa seksissä, seksin aikana ja sen jälkeen. Joillekin endometrioosia sairastaville orgasmista seuraa useamman päivän kestävä kipu.

Kun seksiin liittyy ei-toivottua kipua, ajatus seksistä alkaa yhdistyä nautinnon kokemuksen sijasta kivun kokemiseen ja kivun pelkoon.

Kun kipua pelkää, se vaikuttaa kiihottumiseen: lantionpohjanlihakset jännittyvät, emättimen aukko supistuu ja orgasmin saaminen vaikeutuu. Endometrioosi saattaa myös muuttaa hermoston toimintaa tunkeutumalla tuntohermosoluihin. Ei ole ihme, että tästä kaikesta seuraa usein seksuaalista haluttomuutta.

Kun yhdyntä tai seksi ylipäätään on kivuliasta, on varsin luonnollista, että sitä ei halua.

Vielä silloinkin, vaikka kipu olisi saatu kuriin, endometrioosi saattaa aiheuttaa ongelmia seksuaalisuudessa, sillä kivuliaat kokemukset ovat jääneet kehomuistiin. Myös esimerkiksi leikkausarvet tai endometrioosin ja/tai lääkityksen aiheuttama turvotus voivat vaikuttaa negatiivisesti kehonkuvaan ja sitä kautta seksuaalisuuteen. Yleistä on myös kokemus siitä, että on jotenkin viallinen naisena.

Lue artikkeli siitä, mitä voi tehdä, jos endometrioosi vaikeuttaa seksielämää tästä.

Kirjoittajat: Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteitä:
Denny, Elaine & Mann, Christopher H. (2007). Endometriosis-associated dyspareunia: the impact on women’s lives. BMJ Sexual & Reproductive Health, 33, 189–193. http://dx.doi.org/10.1783/147118907781004831

Di Donato, Nadine & Seracchioli, Renato (2017). Endometriosis and Sexuality. Teoksessa Elisabetta Costantini, Donata Villari & Maria Teresa Filocamo (toim.) Female Sexual Function and Dysfunction (s. 63–77). Cham: Springer.

Di Donato, Nadine; Montanari, Giulia; Benfenati, Arianna; Monti, Giorgia; Bertoldo, Valentina; Mauloni, Maurizio & Seracchioli Renato (2014) Do women with endometriosis have to worry about sex? European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 179, 69–74. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2014.05.022.

Tiitinen, Aila (2019). Endometrioosi. Lääkärikirja Duodecim. <https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00119>.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua...