Siirry sisältöön

Mitkä ovat runsaat kuukautiset?

12.10.2018 klo 15:57 - Tuottanut Väestöliitto
Yhden kuukautisvuodon aikana verta poistuu kehosta keskimäärin vajaa desilitra. Vuoto voi kuitenkin olla myös paljon tätä runsaampi. Jos kuukautisoireet hallitsevat tai rajoittavat elämää, on niistä tärkeää käydä juttelemassa lääkärille.

Kuukautiset ovat runsaat, jos:

  • kuukautissuojia pitää vaihtaa esimerkiksi tunnin-kahden välein
  • yölläkin joutuu nousemaan useamman kerran vaihtamaan kuukautissuojaa
  • imukykyisemmätkään kuukautissuojat eivät riitä säännöllisesti vaihdettuna.

Runsaat vuodot voivat olla harmilliset – menkkojen aikana joutuu ehkä välttämään liikuntaa tai kuukautissuojat pettävät. Kuukautissuojia on saatavilla eri imutehoisina, joten ne kannattaa hankkia vuodon määrän mukaan. On yksilöllistä mikä kuukautissuoja sopii sinulle parhaiten.

Runsas vuoto vielä elimistöstä myös rautaa pois, eli voi kehittyä raudanpuutos anemia. Anemian oireita ovat väsymys, heikotus, kalpeus ja nopea lihasten väsähtäminen liikkuessa.

Aivan tavalliset tulehduskipulääkkeet voivat vähentää vuotoa jonkin verran. Lääkettä pitäisi ottaa pakkausohjeen mukaan ensimmäisinä vuotopäivinä säännöllisesti. Lääke auttaa luonnollisesti myös mahdollisiin kuukautiskipuihin.

Jos tämä ei auta, kannattaa varata aika lääkärille. Lääkäri voi selvittää, onko taustalla mahdollisesti jokin verenhyytymisen ongelma. Runsaat ja kivuliaat kuukautiset voivat olla merkki myös endometrioosista. Endometrioosista pääset lukemaan täältä.  Endometrioosi voi usein olla osittain perinnöllistä, joten on mahdollista, että muillakin suvussanne on samanlaisia kuukautisongelmia. Voit lukea kuukautiskivuista täältä.

Jos haavat eivät lopeta vuotamista nopeasti tai nenäverenvuotoa on usein, saattaa taustalla olla hyytymishäiriö.

Lääkäreillä on konstit, joilla runsaat kuukautiset saadaan kuriin – oli syy mikä tahansa. Joskus hormonaalinen ehkäisyvalmiste tuovat avun. Ne niukentavat ja lyhentävät vuotoa, vähentävät kipuja ja osa valmisteista säännöllistää vuodot.

Artikkelia päivitetty 19.7.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...