Siirry sisältöön

Mikä on immenkalvo?

11.10.2018 klo 19:40 - Tuottanut Väestöliitto
Sisempien häpyhuulten välissä, hiukan emättimen aukon sisäpuolella on immenkalvo. Immenkalvo on ohutta kudosta. Immenkalvo muuttuu hormonien vaikutuksesta, ja esimerkiksi tamponin käyttö voi venyttää sitä. Jokaisen immenkalvo on erilainen joustavuudeltaan ja paksuudeltaan. Immenkalvo voi myös olla luonnostaan niin väljä, ettei sitä tunne tai huomaa mitenkään.
Vulvan anatomia -piirroskuva

Kun sisempiä häpyhuulia venyttää, tulee usein esiin immenkalvon aukko, joka voi olla toisilla pienempi, toisilla suurempi. Sen keskeltä avautuu emättimen aukko. Immenkalvo on muodoltaan rengasmainen, kuunsirppimäinen limakalvopoimu, joka on ohuehkoa kudosta. Immenkalvon tarkoituksena on suojata emätintä.

Immenkalvo ympyröi emättimen aukkoa, ei peitä sitä.  Murrosiän aikana immenkalvo venyy hormonien vaikutuksesta niin, että esimerkiksi tamponin tai kuukupin laitto on mahdollista.

Onko kaikilla immenkalvo? Jos on aukko emättimeen, on immenkalvoakin. Immenkalvo voi ensimmäisten itsetyydytyskertojen, sormetuksen, penis-emätinyhdyntöjen tai seksilelujen käyttämisen yhteydessä venyä ja joskus myös niin sanotusti repeytyä.  Tällöin haavakohta voi vuotaa vähän verta.  Monella immenkalvon aukko on sen verran väljä, ettei se aiheuta kipuja tai verenvuotoa.

Mitä jos immenkalvo on kireä?

Joillakin immenkalvon venyminen ei satu lainkaan, toisilla se voi tuntua kivuliaalta. Siksi sellaisessa seksissä, jossa emättimeen laitetaan jotain, kuten seksilelu, sormia tai penis, on seksi aloitettava hellävaraisesti ja hitaasti. Myös tamponin tai kuukupin laitossa on hyvä edetä rauhallisesti. Tähän auttaa hyvä, itselle sopiva asento (kuten kyykkyasento tai istuma-asento) sekä syvät, rauhalliset hengitykset – näin rentoutat lihaksia.

Immenkalvoa joudutaan harvoin operoimaan kireyden vuoksi, sillä yleensä omatoiminen tai kumppanin kanssa tapahtuva venyttely riittää.

Joskus, mutta melko harvoin, immenkalvo voi olla sellainen, että siinä ei ole lainkaan aukkoa, tai aukko voi olla pieni, ja immenkalvo rakenteeltaan paksu ja myötäilemätön. Tällöin esimerkiksi kuukautisvuoto ei pääse valumaan emättimestä pois, tai yhdynnät eivät onnistu. Tällaisissa tilanteissa lääkäri voi tehdä pienen toimenpiteen immenkalvon reiän suurentamiseksi.

Yleensä immenkalvoa arvioidaan gynekologisessa tutkimuksessa siten, että lääkäri varovasti levittää sisempiä häpyhuulia, ja sormen tai pumpulipuikon avulla tutkii emättimen suuaukon seutua. Usein tässä saadaan jo käsitys siitä, onko immenkalvo ahtauttamassa emättimen suuta, sekä minkä kokoinen ja paksuinen se on.

Paitsi immenkalvon kireys, myös lantionpohjan lihasten kireys ja jännitys voivat vaikeuttaa tamponin tai sormen sisään vientiä emättimeen. Joskus voi kehittyä ns. noidankehä, kun jo etukäteen pelkää kivun tunnetta, ja lihakset tiedostamattakin jännittyvät ja tekevät pelkästä yrittämisestäkin vaikeaa. Tällöin on hyvä opetella rentouttamaan lantionpohjanlihaksia.

Jos seksi tai muunlainen toiminta tekee kipeää, se kannattaa lopettaa. Erilaisista kiputuntemuksista kannattaa kertoa esimerkiksi terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvituskuva vulvasta Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Artikkeli päivitetty 20.3.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...