Siirry sisältöön

Mitä on valkovuoto?

11.10.2018 klo 20:00 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiän alkaessa, valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon happamuus ehkäisee myös tulehduksia. Emättimessä on ja kuuluukin olla aina jonkin verran valkovuotoa - toisilla enemmän, toisilla vähemmän.

Valkovuoto on emättimen limakalvojen erittämää nestettä, kohdunkaulan rauhasten erittämää limaa ja limakalvojen pinnasta irtoavia kuolleita soluja. Yleensä se on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla myös ruskehtavan sävyistä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. Tällöin ruskea väri tulee vanhasta verestä ja on normaalia. Normaali valkovuoto on miedon hajuista, lähes hajutonta.

Valkovuodon määrä vaihtelee kuukautiskierron vaiheen mukaan hormonien vaikutuksesta. Valkovuodon määrä voi lisääntyä ovulaation, eli munasolun irtoamisen aikaan. Tämä helpottaa siittiösolujen pääsyä munasolua hedelmöittämään.

Yleensä valkovuotoon ei tarvita kuukautis- tai pikkuhousunsuojia. Kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja alushousujen vaihtaminen riittävät. Joskus voi käyttää pikkuhousun suojaa, jos haluaa, ettei vuoto sotke pikkuhousuja. Pikkuhousunsuojien jatkuvaa päivittäistä käyttöä tulisi kuitenkin välttää, koska se voi altistaa tulehduksille sekä hankaumille niiden hauduttavan vaikutuksen vuoksi.  Valkovuodon määrä ja limakalvo-oireilu voivat lisääntyä jatkuvan pikkuhousunsuojan käytön seurauksena.

Mitä jos valkovuoto haisee tai on kokkareista?

Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto muuttuu pahanhajuiseksi, kokkareiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi kyse olla emätintulehduksesta. Tulehduksen voi aiheuttaa esimerkiksi hiivatulehdus, jossa tyypillisesti vuoto muuttuu kokkareiseksi ja emätin voi myös kutista ja punoittaa. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulee hakeutua aina lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen hoidon saamiseksi. Limakalvojen hyvinvoinnista huolehtimisesta löydät lisätietoa täältä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 27.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....

Mikä on bakteerivaginoosi?

Emättimen pahanhajuinen vuoto ja pistävä haju saattaa säikäyttää. Usein pahan hajun taustalla on bakteerivaginoosi. Bakteerivaginoosilla...

Testaa tietosi liukuvoiteista!

Onko liukuvoiteen käyttäminen sinulle seksissä tuttua vai täysin uusi asia? Liukuvoiteisiin liittyy ennakkoluuloja ja uskomuksia. Tarkista...