Siirry sisältöön

Pitääkö ihokarvoja poistaa?

14.09.2018 klo 15:56 - Tuottanut Väestöliitto
Ihokarvoja voi poistaa, jos haluaa. Murrosiässä ihokarvat lisääntyvät ja on hyvin yksilöllistä, kuinka paljon ihokarvoja kasvaa ja minkälaisia ne ovat. Perintötekijät vaikuttavat ihokarvojen määrään ja laatuun. Toisilla niitä on enemmän kuin toisilla. Ihokarvat ovat normaali ilmiö ja niillä on ihoa ja limakalvoja suojaava merkitys.

Ihokarvoilla on erilaisia merkityksiä eri ihmisille. Erilaiset kauneusihanteet voivat vaikuttavat siihen, miten ihokarvoihin suhtaudutaan. Pornossa näyttelijöiltä on poistettu häpy- ja sukuelinkarvoitus osittain tai kokonaan sen vuoksi, että sukuelimet korostuisivat ja näkyisivät kuvissa selvemmin. Sieltä malli karvojen poistamisesta on siirtynyt laajemminkin kauneusihanteeksi.

Karvat saattavat olla vaaleita ja hentoisia tai tummia ja paksuja. Toisilla saattaa kasvaa parta, mutta ei viikset.  On ihmisiä, joilla hiukset saattavat olla ohuet mutta runsaasti rinta- tai jalkakarvoja. Karvat saattavat myös lisääntyä iän myötä.

Karvoja voi kasvaa myös alavatsalle, rintakehään, nänneihin tai selkään.

Ihokarvojen poistamista tehdään yleensä ulkonäkösyistä, mutta niin ei tarvitse, eikä kuulu tehdä. Ne voi poistaa, jos itse haluaa. Yleensä ulkonäköön liittyvät seikat häiritsevät eniten itseä – ei toisia.

Ihokarvojen poistamiseen on useita eri tapoja. Koska ihokarvat kasvavat koko ajan,  pian karvojen poistamisen jälkeen ne kasvavat uudelleen takaisin. Ihokarvoja täytyy poistaa siis muutaman päivän välein, jos ei halua niiden näkyvän. Ihokarvoja ei tarvitse poistaa esimerkiksi hygienia syistä vaan päivittäinen peseytyminen riittää hygienian ylläpitämiseksi.

Genitaali-alueiden karvanpoisto

Karvat ovat hygieenisiä: ne auttavat hikeä siirtymään pois iholta ja pitävät lian ja bakteerit kaukana esimerkiksi vaginasta.

Genitaali-alueilla oleva iho on ohutta ja herkkää. Liian tylsä terä voi vahingoittaa ihoa, mikä puolestaan aiheuttaa kutisevia pieniä haavaumia. Kun sheivaat, muista käyttää genitaalialueen iholle suunniteltua geeliä tai mietoa saippuaa. Niiden käyttäminen vähentää ihon ja terän välille muodostuvaa kitkaa. Lämpimässä suihkussa sheivaaminen pehmentää ihokarvoja ja avaa ihohuokoset.

Ihokarvoja ei tarvitse poistaa esimerkiksi seksin vuoksi.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miksi ja miten suojautua seksitaudeilta suuseksissä?

Seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä, ja siksi suuseksissä kannattaa aina käyttää kondomia tai suuseksisuojaa, jos ei ole varmuutta...

Sopivankokoisen kondomin valinta

Kun valitaan kondomia, lähdetään aina liikkeelle peniksen koosta ja mallista, eli kondomi valitaan oman peniksen mukaan. Oikeankokoinen kondomi...

Mitä ovat seksitaudit?

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon...