Siirry sisältöön

Pitääkö ihokarvoja poistaa?

14.09.2018 klo 15:56 - Tuottanut Väestöliitto
Ihokarvoja voi poistaa, jos haluaa. Murrosiässä ihokarvat lisääntyvät ja on hyvin yksilöllistä, kuinka paljon ihokarvoja kasvaa ja minkälaisia ne ovat. Perintötekijät vaikuttavat ihokarvojen määrään ja laatuun. Toisilla niitä on enemmän kuin toisilla. Ihokarvat ovat normaali ilmiö ja niillä on ihoa ja limakalvoja suojaava merkitys.

Ihokarvoilla on erilaisia merkityksiä eri ihmisille. Erilaiset kauneusihanteet voivat vaikuttavat siihen, miten ihokarvoihin suhtaudutaan. Pornossa näyttelijöiltä on poistettu häpy- ja sukuelinkarvoitus osittain tai kokonaan sen vuoksi, että sukuelimet korostuisivat ja näkyisivät selvemmin. Sieltä malli sukuelinkarvojen poistamisesta on siirtynyt laajemminkin kauneusihanteeksi. Joidenkin mielestä sukuelinalue on karvattomana kiihottava, toiset pitävät siistitystä tai luonnollisen karvaisesta.

Karvoja on monessa kohtaa kehossa

Karvat saattavat olla vaaleita ja hentoisia tai tummia ja paksuja. Toisilla saattaa kasvaa parta, mutta ei viikset.  On ihmisiä, joilla hiukset saattavat olla ohuet, mutta heillä on runsaasti rinta- tai jalkakarvoja. Karvat saattavat myös lisääntyä iän myötä.

Karvoja voi kasvaa myös alavatsalle, rintakehään, nänneihin tai selkään.

Ihokarvojen poistamista tehdään yleensä ulkonäkösyistä, mutta niin ei tarvitse, eikä kuulu tehdä. Ne voi poistaa, jos itse haluaa. Yleensä ulkonäköön liittyvät seikat häiritsevät eniten itseä – ei toisia.

Ihokarvojen poistamiseen on useita eri tapoja. Koska ihokarvat kasvavat koko ajan, karvojen poistamisen jälkeen ne kasvavat uudelleen takaisin. Ihokarvoja täytyy poistaa tasaisin väliajoin, jos ei halua niiden näkyvän. Ihokarvoja ei tarvitse poistaa esimerkiksi hygieniasyistä, vaan päivittäinen peseytyminen riittää hygienian ylläpitämiseksi.

Ihokarvoja ei tarvitse poistaa esimerkiksi seksin, gynekologisen tutkimuksen tai papakokeen vuoksi.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...