
Miksi murrosiässä hygienia on tärkeää?
Hien hajuun vaikuttavat voimakkaan tuoksuinen ravinto, kuten valkosipuli, mutta myös ihossa elävät bakteerit. Suihkussa kannattaa käydä kerran päivässä ja aina liikunnan jälkeen.
Päivittäinen peseytyminen poistaa iholta bakteereita ja likaa, joka ehkäisee hien haisemista ja finnien sekä tulehdusten syntymistä.
Saippuan käyttäminen ei ole välttämätöntä. Jos iho on kovin kuiva ja atooppinen, niin suihkun voi vaihtaa pikkupesuihin, eli pesee ainoastaan kasvot, kädet, kainalot, jalat ja sukuelimet. Liiallinen itsensä peseminen on myös haitallista, sillä se poistaa iholta ja limakalvolta sitä suojaavan rasvan, jolloin iho saattaa kuivua liikaa ja alkaa kutista. Lue ihonhoidosta lisää täältä.
Peseytymisen jälkeen kainaloihin voi laittaa deodoranttia, joka ehkäisee hikoilua. Katso video siitä, miksi kannattaa käyttää dödöö tästä.
Myös alusvaatteet (alushousut, sukat ja aluspaita) kannattaa vaihtaa pesun jälkeen. Peseytymisestä ei ole hyötyä, jos sen jälkeen pukee päälle likaiset vaatteet. Hiusten pesuun on suositeltavaa käyttää shampoota, muuten hiuksia on vaikea saada rasvasta puhtaiksi. Jos hiukset rasvoittuvat runsaasti, niin ne voi pestä myös päivittäin.
Pimppi, penis ja pyllypesu kannattaa tehdä päivittäin, ja se kannattaa tehdä pelkällä vedellä. Pimpin eli vulvan alueen pesussa voit käyttää käsiäsi apuna kun peset häpyhuulia. Peniksen pesussa voit hellästi hieroa ihoa veden alla. Lue artikkeli siitä, miten sukuelimet pidetään puhtaana täältä.
Emättimessä oleva valkovuoto kertoo siitä, että murrosikä ja hormonitoiminta ovat alkaneet. Valkovuoto pitää emättimen puhtaana ja limakalvot kosteana. Valkovuotoa siis pitääkin olla emättimessä aina jonkun verran josta valuu pikkuhousuihin ja kuivuu siihen. Lue valkovuodosta lisää täältä. Kuukautisten aikana on tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti.Voit lukea lisää kuukautisten ajan hygieniasta täältä
Jos on mahdollista, nuku yöt ilman alus- tai pyjamahousuja, jolloin iho ja sukuelinten herkät limakalvot saavat ilmaa.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Artikkelia on päivitetty 22.9.2022