Gå till innehållet

Är jag beroende av att onanera eller titta på porr?

22.04.2022 klo 11:01 - Producerat av Befolkningsförbundet
Unga funderar ofta på om de kan vara beroende av att titta på porr eller av att onanera. Det är vanligt att sexuella handlingar eller att se på sex väcker sexuell upphetsning och lust som känns skönt. Man kan också bli beroende av att onanera eller titta på porr.

Sexuell upphetsning och orgasm brukar kännas skönt. Det är normalt att vilja ha det skönt. Men i vissa fall utvecklas det här till ett tvångsmässigt beteende som ger ångest och skuldkänslor. Det tvångsmässiga beteendet kan vara att titta på porr eller onanera på ställen eller i situationer där det inte är okej, eller att behovet slukar omrimligt mycket tid. 

Det finns situationer där det egna beteendet eller handlandet stör vardagslivet och har utvecklats till ett problematiskt mönster: 

  • om du låter bli att gå till skolan eller till sina hobbyer 
  • om du inte längre har lust att träffa sina kompisar 
  • om dina könsorgan ofta är ömma, skorviga eller såriga av onanering 
  • om du inte lyckas ta paus från porren eller onanerandet trots att du vill. 

Man talar om beroende när beteendet är tvångsmässigt. Du känner igen tvångsmässigheten på att onanering inte längre ger dig njutning eller får dig att må utan snarare ökar ångesten och illamåendet. Ändå lyckas du inte förändra ditt beteende. 

Även om du tittar på porr eller masturberar flera gånger om dagen behöver du inte nödvändigtvis bli orolig. Det behöver inte handla om ett beroende. Man kan till exempel inte säga kategoriskt att två timmar om dagen är för mycket. 

    ”Om du funderar på hur ofta du onanerar är det bra att tänka igenom om du gör det för att undertrycka någon känsla? Innan du onanerar kan du fundera över om du känner dig ensam eller ångestfylld?” 

Unga frågar ofta om det har satts några gränser för hur ofta man får onanera eller hur länge man får titta på porr. Det går inte att ge råd som passar för alla, men mängderna är inte för stora om porren eller onanerandet inte ställer till med svåra situationer eller skador i livet eller vardagen. Det kanske inte finns något problem om du själv kan reglerara ditt handlande i stället för att handlandet styr ditt övriga liv. 

Om du känner att du ofta måste onanera eller titta på porr under skoldagen, på familjefester eller på jobbet är det viktigt att tala om saken med en sakkunnig. Boka tid hos en hälsovårdare, läkare, sexualrådgivare eller sexualterapeut. 

Skribenter: 
Experter inom Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar 

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Serien Sexuella rättigheter: Rätten till sexuella hälsovårdstjänster

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt att synas

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...

Serien Sexuella rättigheter: Rätt till integritet

I serien Sexuella rättigheter går man igenom alla sju sexuella rättigheter och förklarar närmare vad de innebär. Sexuella rättigheter är...