Gå till innehållet

Vad är sexfantasier?

31.03.2022 klo 13:34 - Producerat av Befolkningsförbundet
Fantasi betyder allting, som vi med hjälp av tankarna producerar i vårt sinne. Med sexfantasier avses föreställningar som har att göra med sex och sexualitet. Ofta kan de bidra till att man känner sexuell vällust och blir upphetsad.

Sexfantasier är vanliga och nästan alla människor har sådana. Med hjälp av sexfantasier kan man njuta också av sådant som är utom räckhåll i verkligheten. Fantasier är vanlig psykisk aktivitet. Tankar är tankar, och också lagstridiga eller allmänt tabubelagda tankar är tillåtna. 

”Sexfantasier och föreställningar kan öka den sexuella lusten, upphetsningen och njutningen.” 

Du kan till exempel föreställa dig att du är tillsammans med en människa som är sexuellt intressant, men som du inte har något att göra med i det verkliga livet. Du kan också tänka tillbaka på verkliga erotiska upplevelser som du har varit med om eller tänka på något du sett i en film eller läst i en bok.  

Det är också okej att fantisera i ett parförhållande, även under sex. När du känner dig trygg med din partner kan du berätta om dina fantasier, om du vill, och kanske prova på dem, om det passar hen. Ibland fungerar fantasier bättre på tankenivå än då de förverkligas. Ibland är det också i praktiken omöjligt att förverkliga en fantasi. 

”Om man börjar förverkliga en sexfantasi då man har sex handlar det inte längre om en föreställning utan om handling.” 

Sexfantasier kan väcka många slags känslor. En del människor kan bli generade, få ångest eller annars bara tycka att fantasierna är underliga. Om sexfantasier gör att du inte mår bra eller får ångest, kan det vara på sin plats att diskutera de här känslorna tillsammans med någon. Det är bra att söka hjälp, till exempel sexualrådgivning, i synnerhet om du känner lust att skada någon annan och förverkliga lagstridiga sexfantasier.

 

Uppdaterad 16.03.2023 

Skribenter: 
Sakkunniga vid Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...