Siirry sisältöön

Voiko seksileluja käyttää raskausaikana?

ID 292206

Minulle on herännyt kysymys seksilelujen käytöstä raskausaikana. En ole löytänyt luotettavia lähteitä tai saanut vastauksia neuvolasta. Onko seksileluja/-välineitä turvallista käyttää raskausaikana? Onko erilaisten, esimerkiksi värisevien seksilelujen käytössä eroa ns. yksinkertaisiin välineisiin?

Asiantuntija vastaa

22.03.2023 klo 15:32 - Vanhemmuuden asiantuntija , Seksuaaliterapeutti, terveydenhoitaja , Väestöliitto

Hei!
Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. On ymmärrettävää, että odotusaikana voi herätä monenlaisia kysymyksiä ja jopa pelkoja erilaisista seksin toteuttamistavoista sekä seksuaalisuudesta. Jos kyseessä on ns. normaalisti edennyt raskaus, niin seksileluista ei ole haittaa sinulle tai sikiölle. Kohdunsuuta stimuloivia leluja kannattaa välttää jos sinulla on vuotoja, kipeitä supistuksia tai kohdunkaulan pehmenemistä liian varhaisilla viikoilla.
Mielihyvän hormonit, kuten oksitosiini ja endorfiini, joita vapautuu mm. seksuaalisessa mielihyvässä ja nautinnossa tekevät odottajalle ja tätä kautta sikiölle ennemminkin hyvää. Hyvänolon hormonit nimittäin kulkeutuvat odottajan verenkierron mukana sikiölle. Hyvänolon hormonit laskevat myös stressihormonitasoja ja tätä kautta vaikuttavat positiivisesti odottajan sekä sikiön hyvinvointiin. On hyvä kuulostella omaa kehoaan, mikä tuntuu hyvältä juuri nyt odotusaikana.
Lelujen puhtaudesta on hyvä pitää huolta infektioiden ehkäisemiseksi.
On hyvä muistaa, ettei ole hyvä käyttää samaa seksilelua käyttöä emättimessä ja peräaukossa. Peräaukosta voi siirtyä emättimeen sinne kuulumattomia bakteereita. Tuolloin on riskinä saada emätintulehdus tai virtsatieinfektio. Infektiot voivat vaikuttaa raskauteen ja sen kulkuun haitallisesti.
Limakalvojen kunnosta on hyvä pitää huolta odotusaikana. Lelun kanssa suosittelen käyttämään liukuvoidetta tai limakalvoille soveltuvaa öljyä (esim. Ceridal) riippuen lelun pintamateriaalin ominaisuuksista.
Seksiä on monenlaista sekä samoin leluja. On hyvä muistaa, että jos kokee mieltymystä kovempiin/ rajumpiin seksileikkeihin leluilla, ne tulee jättää myöhemmäksi, kunnes on hyvin toipunut synnytyksestä.
Lisää tietoa seksuaalisuudesta raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen löydät mm:
Jos raskausajan seksuaalisuus mietityttää ja haluat tulla juttelemaan ammattilaisen kanssa asiasta, tutustu Perhepulma- palveluihimme.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...