Siirry sisältöön

Seksuaalinen haluttomuus synnytyksen jälkeen

25.05.2021 klo 16:03 - Kirjoittanut Johanna Sassali , Vanhemmuuden asiantuntija, Seksuaaliterapeutti, terveydenhoitaja , Väestöliitto
Seksuaalinen haluttomuus on tavallista vauvavuoden aikana. Synnyttäjän kiinnostus seksiä kohtaan voi vähentyä tai hetkellisesti jopa lopahtaakin. On tärkeää tarkastella asiaa myötätuntoisesti, sillä asiaan vaikuttavat useat eri tekijät. Muuttunut keho, kehonkuva, hormonit, perheen dynamiikka sekä arki vaikuttavat oleellisesti seksuaalisuuteen tässä elämänvaiheessa. Hyvää oloa voidaan kuitenkin ruokkia suhteessa monin eri tavoin.

Johdanto

Synnytyksen jälkeinen seksi -ja seksuaalisuus on, kuin olisi jälleen se ”eka kerta”. Uusi tilanne voi olla jännittävää kaikille osapuolille. Tarvitaankin aikaa ja rauhaa palautumiselle. On hyvä muistaa, että ei ole olemassa vakio määrää, kuinka usein seksiä pitäisi haluta. Suorituspaineista on hyvä tietoisesti pyrkiä luopumaan, ja enemminkin keskittyä siihen mikä tuntuu nautinnolliselle.

On ymmärrettävää, että muuttunut tilanne voi aiheuttaa huolta. Monet saattavat pohtia, onko seksin suhteen tilanne ”normaali” tai palautuuko seksielämä ennalleen. Asiaan saattaa liittyä syyllisyyden, häpeän sekä pettymyksenkin tunteita. Hyvä kommunikaatio suhteessa luo positiivisia edellytyksiä seksielämän uudelleen rakentumiselle.

Kumppanille

On tärkeää, että ilmapiiri muuttuneessa elämäntilanteessa seksuaalisuutta kohtaan on ymmärtäväistä ja empaattista. On hyvä osoittaa ihailua synnyttäjän muuttunutta kehoa kohtaan, sekä antaa positiivista palautetta sen saavutuksista. Tällöin keho ja mieli saavat rauhassa kypsyä ajatukseen seksistä.

Läheisyyden, rakkauden, turvallisuuden, hyväksynnän sekä välittämisen tunteiden osoittamisen merkitys usein korostuu vauvavuoden aikana suhteessa. Esimerkiksi suukot, halaukset, hipaisut sekä silitykset voivat tuoda erityisesti mielihyvää. Nämä luovat myös hyvää pohjaa seksuaalisen halun syttymiselle. Penetraatiokeskeinen seksi, joko peniksellä tai transvaginaalisesti käytettävillä seksileluilla/apuvälineillä, ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä synnytyksen jälkeisessä palautumisvaiheessa. Seksiä on monenlaista, onkin tärkeää etsiä ja löytää juuri sellainen tapa harrastaa seksiä, mikä tuntuu osapuolista hyvältä.

On yksilöllistä, kuinka usein ja millainen tapa harrastaa seksiä ja ilmaista seksuaalisuutta tuntuu hyvälle. Jos seksi on nautinnollista ja hyvää, sitä yleensä haluaa lisää. Laatu ratkaisee eikä määrä. Sen sijaan kivuliaana tai epämiellyttävänä koettu seksi herkästi ruokkii haluttomuutta. On hyvä puhua avoimesti siitä, mikä tuntuu nautinnolliselle ja mikä puolestaan ei sytytä. Mielen avoimena pitäminen on toisaalta tärkeää, joskus jonkun uuden kokeileminen voikin tuntua hyvältä.

Arki

Väsymys

Vastasyntynyt vauva vaatii usein ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa. Tämä herkästi aiheuttaa väliaikaista univelkaa ja väsymystä vanhemmille. Väsymys saattaa herkästi aiheuttaa konflikteja sekä väärinymmärryksiä ihmisten välille. Sanonta ”kärpäsestä tulee härkänen” pitää hyvin tässä kohtaa paikkaansa. Väsymys onkin yksi seksuaalisen halun stoppari. On hyvä sopia ja luoda arkeen riittävästi lepohetkiä kaikille osapuolille, jolloin syttyminen seksuaaliselle kanssakäymiselle helpottuu. Tasa-arvoinen kotitöiden jakautuminen ja lapsen hoito edistävät positiivista ilmapiiriä suhteessa. Hyvä yhteishenki arjessa heijastuu positiivisesti myös seksuaalisuuteen. Seksuaalisuuden huomioimiseen kannattaa panostaa vauvavuoden aikana. Se luo hyvää oloa sekä lähentää ihmisiä suhteessa toisiinsa. On osapuolten vastuulla ruokkia hyvää suhteessa toisiinsa.

Roolit

Yleensä hoivaajan rooli on vauvavuoden aikana suurimman osan päivästä päällä. Seksissä arkiset roolit pitäisi pystyä hylkäämään ja heittäytymään ns. ”rakastajan” rooliin. Tämä ei aina ole helppoa, koska suurin osa ajasta kuluu vauvan tarpeiden täyttämiseen ja hoivaamiseen. Joskus myös kumppanin voi olla vaikea nähdä hoivaaja rakastajan roolissa. Onkin hyvä pysähtyä pohtimaan arkirooleja ja niitä tekijöitä, jotka auttavat vapautumaan niistä.
Synnyttäjä on usein suurimman osan päivästä ihokontaktissa vauvan kanssa. Joskus voi käydä niin, että kosketus kiintiö tulee yltäkylläisen tyydytetyksi päivän aikana siten, ettei pysty enää ottamaan enempää vastaan ihokontaktia. Väärinymmärrysten välttämiseksi riittävän hyvä kommunikointi onkin tärkeää.

Itsetyydytys

Suhteen osapuolet voivat vaalia seksuaalisuuttaan myös sooloseksin, eli itsetyydytyksen avulla. Se on hyvä tapa tutustua uudelleen oman kehon seksuaalireaktioihin synnytyksen jälkeen. Onkin hyväksyttävää puolin ja toisin pitää omaa kehoa hyvänä. Eteenkin silloin, kun aikaa yhteiselle seksille ei arjessa tahdo löytyä niin usein kuin haluaisi.

Pelko uudesta raskaudesta

Jos perheellä tai suhteen osapuolilla ei ole lapsitoivetta lyhyellä aikavälillä synnytyksen jälkeen, saattaa seksuaalisuuteen heijastua uuden raskauden pelko. Luotettavasta raskaudenehkäisymenetelmästä kannattaa huolehtia tässä tapauksessa. Imetys ei ole este hormonaaliselle ehkäisylle. Voit lukea lisää synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä tästä: terveyskirjasto/ehkäisy_synnytyksen_jälkeen

 

Kehon muutokset

Palautuminen

Synnyttäjän keho on juuri käynyt läpi ihmiskehon maratonin, jolloin se tarvitsee aikaa palautuakseen. Synnytyksen jälkeen voi viedä n.8-12 viikkoa ennen kuin emättimen ja klitoriksen verekkyyden lisääntyminen, kostuminen, laajentuminen ja orgasmi-intensiivisyys palautuvat. Jos synnytyksessä on ollut paljon komplikaatioita voi palautuminen olla vieläkin hitaampaa. Eri lähteissä on tuotu esiin, että kehon ja mielen palautumiseen voi mennä aikaa jopa vuosi. Tarvitaankin aikaa sekä kärsivällisyyttä tutkimusmatkalla muuttuneen kehon toimintoja kohtaan.

Imetys

Imetettäessä oksitosiini hormoni laukaisee maidonnousun. Tämä mielihyvähormoni vapautuu ihokontaktissa. Maitoa saattaa alkaa tämän johdosta herumaan seksin tai hyväilyn aikana. Eritteet kuuluvat seksiin ja ovat luonnollinen osa sitä. Tarvittaessa voi käyttää imetysliivejä sekä liivinsuojuksia seksin aikana, mikäli kokee maidonnousun omaa seksuaalista halua jarruttavana.

Limakalvot

Synnytyksen jälkeen estrogeenitasot laskevat synnyttäjän kehossa lähes vaihdevuosia vastaavalle tasolle. Tästä johtuen limakalvot ovat usein kuivat ja hauraat. Tämä voi aiheuttaa yhdyntäkipuja ja näin ollen vähentää seksuaalista halukkuutta. Matalat hormonitasot voivat myös vaikuttaa halukkuutta vähentävästi.
Limakalvojen hyvällä hoidolla voidaankin tukea seksuaalista nautintoa. Liukuvoiteen tai hoitavan öljyn käyttö olisi hyvä ottaa osaksi seksiä alusta alkaen, oli seksin harrastamistapa mikä hyvänsä. Jos liukuvoiteen tai öljyn käytöstä huolimatta limakalvoilla on kuivuutta tai kirvelyä voi estrogeeniemätinvoiteesta tai puikoista olla apua limakalvojen vahvistamiseen.

Lantionpohja

Lantionpohjan vahvistamisella ja kuntouttamisella on myös tärkeä osuus palautumisessa. Niin jännittämisen kuin rentouttamisen taidolla on merkitystä seksuaalisen nautinnon kannalta. Mahdollinen virtsan tai ulosteen karkailu tai pelko siitä voi toisille aiheuttaa haasteita heittäytyä seksiin. Jos säännöllisestä lantionpohjan jumpasta huolimatta kärsii toistuvasti inkontinenssi oireista, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin sekä lantionpohjan kuntoutukseen erikoistuneeseen fysioterapeuttiin. Halutessasi lisää tietoa synnytyksestä kuntoutumisesta löydät: terveyskylä/kuntoutuminen_raskauden_ja_synnytyksen_jälkeen

Kehon kuva

Raskauden ja synnytyksen aiheuttamat muutokset kehossa voivat herättää niin positiivisia kuin negatiivisiakin tunteita. Suoritus tai ulkonäköpaineista on hyvä pyrkiä tietoisesti luopumaan. Keho on onnistunut hienosti tehtävässään ja sitä on lupa kantaa ylpeydellä. Se miten rennosti pystyy suhtautumaan muuttuneeseen kehoon, heijastuu positiivisesti myös seksuaalisuuteen. Toisilla voi kuitenkin viedä aikaa hyväksyä mahdollinen painonnousu, raskausarvet sekä vatsan ihon venyminen. Lisäksi mahdolliset repeämät, episitomia -tai sectioarpi voivat vaikuttaa kehonkuvaan. Arpiin on hyvä tutustua esimerkiksi peilin ja kosketuksen avulla. Haasteet kehonkuvan hyväksymisen suhteen voivat luoda estoja, jotka voivat vaikeuttaa seksiin heittäytymistä.

Milloin avun piiriin?

Seksuaalineuvontaan voi hakeutua matalalla kynnyksellä. Jo se, että haluaa pohtia omaa seksuaalisuuttaan, riittää syyksi hakeutua vastaanotolle. Kommunikaation haasteissa avun piiriin kannattaa hakeutua varhaisessa vaiheessa, etteivät haasteet pääse kasautumaan liian suuriksi. Mikäli seksuaalinen haluttomuus tai kehonkuvan hyväksymisen haasteet tuottavat toistuvasti ongelmia tai riitoja suhteessa, on hyvä hakeutua seksuaali-tai parisuhdeterapeutin vastaanotolle. Paikalle voi tulla joko yksin tai kumppanin kanssa. Älä jää yksin haasteiden kanssa, usein asian puheeksi ottaminen jo itsessään voi helpottaa oloa.

Monissa kunnissa tarjotaan maksuttomia palveluita parisuhteiden ja seksuaalisuuden tueksi. Väestöliiton maksuttomat, matalankynnyksen parisuhdepalvelut ovat käytettävissä asuinpaikkakunnasta riippumatta Väestöliitto_parisuhdepalvelut. Väestöliiton terapiapalveluista löydät lisää tietoa, sekä palveluhinnaston  Väestöliiton terapiapalvelut.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus ja mielenterveys

Nettiluento nuorille seksuaalisuudesta ja mielenterveydestä.

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen....

Mitä on keskeytetty yhdyntä?

Keskeytetyllä yhdynnällä tarkoitetaan emätinyhdyntää, jossa penis vedetään pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Se ei ole luotettava...