Siirry sisältöön

Tietoinen syöminen

Julkaistu 15.01.2019 - Tuottanut Elina Kauppila , mindfulness MBSR -ohjaaja CFM® , Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry
Ruokailutilanteet ovat arkisia, päivittäisiä toistuvia tapahtumia, jotka ovat hyviä tilaisuuksia harjoittaa tietoista läsnäoloa. Tässä harjoituksessa voi huomion viedä useaan eri aistiin: näkö-, kuulo-, tunto-, haju- ja makuaistiin. Harjoitus lievittää stressiä ja voi tuoda ruokailutilanteeseen uusia puolia, kun ruokaan liittyy uudenlaisia kokemuksia.

Ohjeet harjoitukseen:

Kun olet asettanut ruuan eteesi ja olet valmis aloittamaan, sulje silmäsi ja vie hetkeksi huomio kehosi asentoon. Huomaa, palveleeko asentosi hyvin tätä ruokailuhetkeä. Saako hengitys riiittävästi tilaa? Minkälainen hengitys on juuri nyt? Huomaa, onko selkä ojentunut? Onko se jäykkä vai rento? Haluatko muuttaa asentoasi jotenkin? Istu tukevasti niin, että voit keskittyä hetkeksi vain syömiseen. Anna muiden asioiden jäädä, jos se suinkin on mahdollista. Aina, kun huomaat huomiosi karanneen, tuo se lämpimästi ja tuomitsematta takaisin syömisen kokemiseen.

Avaa sitten silmäsi ja älä tutkia ruokaa ja sen eri osia näköaistisi avulla. Mitä huomaat? Minkä väristä ruoka on? Huomaatko erilaisia muotoja? Tuoksuttele ruokaa. Mitä haistat? Tutkittuasi ruokaa näkö- ja hajuaistien avulla, voit sopivassa kohdassa alkaa syödä. Vie aterin lähelle ruokaa, aisti kätesi liike ja aterimen tuntu kädessä. Huomaa, millä perusteella valitset sen, mitä valitset ottaa. Ota sopiva määrä ruokaa aterimelle ja aisti kätesi liike, kun viet ruokaa lähelle kasvoja. Huomaa, tuleeko suuhusi jotakin reaktiota siitä, että ruoka lähestyy. Avaa suusi ja vie ruokaa suuhun. Aisti, miltä ruoka tuntuu suussa. Voit tutkia sitä ensin liikuttamatta sitä, ja sitten vähitellen liikuttaa ruokaa kielellä, pureskella ja niellä. Mitä suussasi tapahtuu? Mitä kaikkea voit aistia ruuasta?

Nieltyäsi ensimmäisen suupalan, laske ruokailuvälineet käsistäsi ja tutki kehon tuntemuksia. Mitä tunnet nyt? Kun olet valmis, valmistaudu uuteen suupalaan taas valitsemalla sen, viemällä sen tietoisesti lähelle suuta ja suuhun. Huomaa tuntemukset suussa. Voit myös sulkea silmäsi, jolloin ruokailukokemus voi olla toisenlainen. Tutki syömistä myös kuuloaistin avulla. Mitä kuulet?

Jatka harjoitusta omaan tahtiin eri aisteja käyttäen ja palauttaen huomiosi aina takaisin syömisen tuntemuksiin. Minkälaisia reaktioita tahansa nouseekin harjoituksen aikana, huomaa ne vain. Harjoituksen tarkoitus on nimeomaan tämä: että huomaat erilaiset nousevat reaktiot, hyväksyt ne ja viet huomion sinne, jossa haluat sen olevan.

Aisti, kun alat tuntea kylläisyyden tunteita. Valitse, jatkatko niistä huolimatta syömistä. Kun päätät lopettaa ruokailun, päätä harjoitus tietoisesti valiten lopettaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Viisi askelta tasapainoisempaan työelämään™ -verkkokurssi

Verkkokurssin on tarkoitus tukea nuorten psyykkisiä työelämävalmiuksia ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, auttaen heitä tunnistamaan omia...

Tietoa MS-taudista vastasairastuneelle

Tämä Neuroliiton sopeutumista tukeva kurssi on suunniteltu sinulle, joka olet hiljattain saanut MS-diagnoosin. Haluamme tuoda vastauksia...

Toimintavälineet varhaiskasvatuksessa vammaisen lapsen osallistumisen tukena

Tervetuloa Toimintavälineet varhaiskasvatuksessa vammaisen lapsen osallistumisen tukena -verkkokoulutukseen! Opiskelijaryhmien opettajat saavat...