Siirry sisältöön

Kävelymeditaatio

Julkaistu 15.01.2019 - Tuottanut Elina Kauppila , mindfulness MBSR -ohjaaja CFM® , Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry
Kävelymeditaatio on klassinen meditaatioharjoitus. Siinä huomio tuodaan kehon liikkeeseen ja sen aiheuttamiin tuntemuksiin ja palautetaan siihen uudelleen ja uudelleen. Kävelymeditaatiossa liike voi olla nopeaa tai hidasta ja nopeuden vaihtelua voi myös tutkia. Hidas liike voi olla aluksi helpompi tutkittava. Olisi myös hyvä, jos voisit päättää tekemäsi harjoituksen pituuden etukäteen eli määritellä ajan ja/tai matkan, jonka kuljet tietoisesti läsnäollen. Harjoituksen voi tehdä silmät auki tai kiinni. Jos pidät silmiä auki, vie katse alas etuviistoon ja pidä se siinä.

Ohjeet harjoitukseen:

Seiso hyvässä lantionlevyisessä asennossa. Vie huomiosi jalkapohjiin. Huomaa, miltä jalkapohjasi tuntuvat juuri tässä hetkessä. Huomaa, miten painosi jakaantuu jalkojen ja jalkapohjien kesken. Tutki sitä, mitä aistit seisoessasi. Voit myös viedä painoa puolelta toiselle, ehkä eteen ja taakse.

Ala sitten viedä painoasi selvästi vasemmalle jalallesi. Oikea kantapää nousee pikkuhiljaa ja polvi koukistuu. Astu oikealla jalalla haluamasi matka eteenpäin. Jos kävelet silmät kiinni, voi olla hyvä, että askel on lyhyt. Huomaa, miten paino siirtyy oikealle jalalle. Tutki sitä, miten vasen jalka alkaa nousta takaa, mitkä jalkapohjan kohdat osuvat viimeiseksi lattiaan. Rullaa nyt vasen jalka eteen ja huomaa, missä kohdassa paino on tasaisesti kehon päällä.

Jatka näin koko ajan aistien uteliaasti liikettä, jalkojen ja jalkapohjien tuntemuksia ja palauttaen lempeästi huomiosi kehon tuntemiseen aina, kun se karkaa.

Voit välillä pysähtyä ja tunnustella kehon tuntemuksia paikallasi. Mitä huomaat? Voit myös sulkea silmäsi ja aistia, minkälaisia tuntemuksia tunnet silloin.

Tutki jalkojen ja jalkapohjien lisäksi koko kehon liikettä ja liikkeen tuomia tuntemuksia. Huomaa, kuinka ne vaihtelevat.

Kun tulet kohtaan, jossa haluat vaihtaa suuntaa, voit joko pysähtyä kokonaan ja aistia hetken kehon tuntemuksia ja kääntyä sitten haluamaasi uuteen suuntaan. Tutki taas jokaista askelta. Koet jokaisen askeleen ensimmäistä kertaa elämässäsi. Minkälainen on juuri tämä askel?

Päätä harjoitus tietoisesti huomaten, missä huomiosi on silloin, kun lopetat ja tee valinta, lopettaa kävelymeditaatio.

Arjessa voit päättää kävellä tietoisesti jonkin tietyn välimatkan. Esimerkiksi vaunujen kanssa voi hyvin kävellä tietoisesti. Voit katsella etuviistoon ja pitää kävelynopeuden sellaisena, että se on sinulle mielekäs.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...