Siirry sisältöön
Oletko koskaan ollut huolissasi siitä, että teillä käytetään liikaa digilaitteita? Entä paljonko on liikaa?

Aikuiset ja joskus myös lapset voivat kokea, että perheessä vietetään liikaa aikaa ruutujen äärellä. Runsas digilaitteiden käyttö on osa kulttuuria mutta välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan niin perheen lasten kuin aikuistenkin suhdetta digilaitteisiin. Onko digilaitteiden käytölle vaihtoehtoista ajanviettotapaa? Selviäisivätkö kaikki perheenjäsenet tarpeen vaatiessa vuorokauden ilman digilaitteita niin, ettei se aiheuta kenessäkään tunteiden kuohuntaa tai äänekkäitä vastalauseita?

Tehtävät

Käytetäänkö teillä liikaa digiä?

Mieti ensin omalta kohdaltasi, tuoko laitteiden parissa viettämäsi aika elämääsi asioita, joita pidät tärkeinä. Millaisia negatiivisia asioita laitteet tuovat sinun tai perheesi elämään

Tehtävä 10

  • Jos olet huolissasi omasta, lapsesi tai kumppanisi runsaasta digilaitteiden käytöstä, pohdi seuraavien kysymysten avulla, viekö käyttö aikaa hyvinvoinnin kannalta tärkeiltä asioilta. Voitte pohtia kysymyksiä myös yhdessä lapsen tai kumppanin kanssa.
  • Kuinka monta kyllä-vastausta sait?

    Miten voisit itse muuttaa tilannetta? Kokonaisuutta katsoessa pienilläkin muutoksilla on suuri merkitys. Perheessä arki koostuu monista pienistä kohtaamisista arjen kiireen keskellä, joten muutamista rutiineista ja säännöistä on hyvä pitää kiinni myös digilaitteiden käytön suhteen. Kysy myös muilta perheenjäseniltä sinun digilaitteiden käyttösi määrästä – saatat yllättyä vastauksista. Jos epäilet, että sinun tai perheenjäsenesi digissä käyttämä aika on liiallista, voit tehdä pohdintasi tueksi Päihdelinkin testin nettiriippuvuudesta: Päihdelinkin testaussivulle.
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.
Tehtävät

Perheen digiarki

Millainen on teidän perheenne arki digilaitteiden kanssa?

Tehtävä 11

  • Valitse sopivin vaihtoehto.
  • Pohdi, haluaisitko muuttaa perheenne tilannetta jotenkin. Onko nykyinen kaikille osapuolille paras mahdollinen? Ovatko kaikki tilanteeseen tyytyväisiä? Mitä hyviä puolia tilanteessa on nyt, entä mitä huonoja?

    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...